De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Mănăstirea Dobreşti, în haine de sărbătoare
Mănăstirea "Cuvioasa Parascheva" - Dobreşti, din Arhiepiscopia Timişoarei, şi-a sărbătorit joi, 14 octombrie, ocrotitoarea. Cu acest prilej, sfântul lăcaş s-a bucurat de binecuvântata prezenţă a doi ierarhi din Mitropolia Banatului.
Un mare număr de credincioşi veniţi de pe întreg cuprinsul Mitropoliei Banatului, cât şi călugări de la mănăstirile din cadrul Arhiepiscopiei Timişoarei au participat la Sfânta Liturghie arhierească săvârşită, din încredinţarea Înalt Preasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, de către Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, şi de Preasfinţitul Paisie, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, între care părintele arhim. Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Timişoarei, şi ierom. Matei Buliga, stareţul Mănăstirii Dobreşti. Sfânta Liturghie a fost precedată de o slujbă de binecuvântare a paraclisului de la demisolul noii biserici, aflate în construcţie, unde vor fi săvârşite toate serviciile religioase până la finalizarea noii biserici, ce va purta hramurile "Sfânta Cuvioasă Parascheva şi Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul". Răspunsurile liturgice au fost date de către grupul psaltic "Katharsis" din Eparhia Caransebeşului.
Mănăstirea Dobreşti din comuna Bara este ctitoria Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care este originar din această localitate. "La 23 octombrie 2005, Preafericitul Părinte Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu smerenia noastră, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, am venit aici împreună cu un sobor de preoţi şi foarte mulţi credincioşi ca să punem piatra de temelie la noua biserică a mănăstirii din Dobreşti. La vremea aceea, cu toţii am fost încrezători că aici, în satul Dobreşti, în Bethleemul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, se va construi o frumoasă şi monumentală biserică, ce urmează să devină loc de rugăciune şi pelerinaj, loc de linişte sufletească şi de mângâiere duhovnicească pentru toţi călugării, clericii, credincioşii care aleargă cu dragoste la Sfânta Biserică şi participă activ la sfintele slujbe", a spus Preasfinţitul Lucian în cuvântul de învăţătură adresat pelerinilor.
Unitate de rugăciune şi de credinţă în Sfânta Liturghie
Preasfinţitul Paisie a vorbit credincioşilor despre importanţa momentului în viaţa Bisericii bănăţene. "În dumnezeiasca Liturghie se întregesc unitatea, comuniunea şi comunitatea noastră de credinţă ortodoxă şi, în acelaşi timp, de slujitori şi mărturisitori ai credinţei în Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Cel înviat a treia zi din morţi. Împreună cu Preasfinţitul Lucian şi cu credincioşii adunaţi din întreg Banatul, suntem în această unitate de rugăciune şi de credinţă, astăzi când o cinstim pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, ale cărei sfinte moaşte sunt în Catedrala mitropolitană din Iaşi", a spus Preasfinţitul Paisie.
La finalul Sfintei Liturghii, PS Paisie a mulţumit tuturor ostenitorilor, ctitorilor şi binefăcătorilor sfântului lăcaş, precum şi părintelui stareţ, ieromonahul Matei, şi obştii care se nevoiesc cu dumnezeieştile slujbe şi cu lucrările pentru ridicarea bisericii. Preasfinţia Sa a rugat pe Bunul Dumnezeu să reverse asupra credincioşilor şi pelerinilor sosiţi la Mănăstirea Dobreşti darurile sale cele bogate şi mila Sa, atât în viaţa aceasta, cât şi în cea veşnică, în Împărăţia cerurilor.