În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Mănăstirea Dragomirna a câştigat un premiu european pentru conservare
Proiectul de restaurare a frescelor din secolul al XVII-lea de la Mănăstirea Dragomirna, judeţul Suceava, a fost anunţat, alături de alte 26 de proiecte laureate, între câştigătorii Premiilor Uniunii Europene 2014 pentru patrimoniu cultural şi ale Premiilor Europa Nostra, categoria „Conservare“, informează site-ul ec.europa.eu/romania. La concursul „Premiul european pentru patrimoniul cultural/Premiile Europa Nostra“ au participat 160 de proiecte nominalizate din 30 de ţări care au avut realizări remarcabile în patru domenii: conservare, cercetare, contribuţii exemplare, precum şi educaţie, formare şi sensibilizarea publicului.
Juriul concursului a fost impresionat de nivelul înalt de profesionalism în restaurarea şi conservarea picturilor murale interioare, ce se întind pe 900 de metri pătraţi. Echipa de restauratori şi conservatori, formată din 50 de specialişti şi studenţi din diferite ţări şi condusă de un expert român, a respectat tehnicile ce folosesc materiale naturale şi tradiţionale pentru a se păstra patina timpului şi să se redea stilul unic al frescelor de secolul al XVII-lea. Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc în data de 5 mai, la Teatrul Imperial (Burgtheater) din Viena. Şase dintre câştigători vor primi titulatura de laureaţi ai Marelui Premiu, fiind recompensaţi cu 10.000 de euro fiecare, iar unul dintre ei va primi Premiul Publicului, în urma votului online organizat de Europa Nostra. Concomitent cu celebrarea excelenţei în activităţile legate de patrimoniul cultural, Premiul UE urmăreşte să promoveze o înaltă calitate a competenţelor şi standardelor de conservare. (I. Buşagă)