Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Mănăstirea „Duminica Sfinţilor români“ și-a serbat primul hram
Ieri, în Duminica a doua după Rusalii, Mănăstirea „Duminica Sfinţilor români“, din localitatea Popeşti-Leordeni, şi-a serbat primul hram. Cel de-al doilea - „Cuviosul Teoctist“ - este prăznuit pe data de 3 septembrie şi a fost ales spre pomenirea patriarhului Teoctist, ctitorul bisericii.
Sărbătoarea dedicată Sfinţilor români a adunat sute de credincioşi, care au asistat la Sfânta Liturghie oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
În cuvântul de învăţătură, Întâistătătorul Bisericii noastre a vorbit despre chemarea la apostolat a sfinţilor ucenici şi apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos, cât şi despre Evanghelia mântuirii propovăduită de Iisus, care este Evanghelia vieţii veşnice: „Rămânem surprinşi când auzim în Evanghelia de astăzi că Petru şi Andrei, cei doi pescari, Iacob şi Ioan, alţi doi pescari, îndată Îl urmează pe Iisus. L-au urmat pe Hristos fără întrebare, fără negociere şi fără îndoială. Acest răspuns imediat, necondiţionat, se explică prin puterea harului lui Dumnezeu. Chemarea lui Iisus avea atâta iubire sfântă în ea, atât adevăr, atâta viaţă, încât nu a mai putut nimeni din cei chemaţi să mai întârzie, fiindcă era o chemare a vieţii veşnice, asemenea Evangheliei pe care o predica Iisus. (…)
Evanghelia mântuirii pe care Mântuitorul Iisus Hristos o propovăduieşte este Evanghelia vieţii veşnice, nu este Evanghelia unei stări mai bune, aici, în lumea aceasta, nu este Evanghelia unei ameliorări a traiului lumesc, nici a unui progres material, a unui câştig trecător, ci este Evanghelia vieţii veşnice, netrecătoare. Evanghelia lui este vestea cea bună că păcatul şi moartea pot fi biruite, că omul nu este făcut să meargă în mormânt, ci să se înalţe la ceruri. Nu este făcut să trăiască doar ca o fiinţă biologică, pentru a face umbră pământului, ci pentru a participa la slava cerească a Preasfintei Treimi, pentru că omul a fost creat după chipul lui Dumnezeu cel veşnic viu. Iată de ce el nu se mulţumeşte cu lucrurile trecătoare şi limitate, ci există în sufletul lui dorul veşniciei, dorul unei iubiri veşnice, nesfârşite, şi aceasta este iubirea lui Dumnezeu“. În cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Patriarh a hirotonit ieromonah pe ierodiaconul Grigore Artenie, care, la final, a împărţit credincioşilor anafură, după ce fiecare în parte a primit câte o iconiţă cu chipul Sfinţilor români.