De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Mănăstirea Ghighiu a sărbătorit 50 de ani de la aducerea icoanei Maicii Domnului din Siria
La Sfânta Mânăstire Ghighiu, situată în imediata apropiere a oraşului Ploieşti, duminică, 24 ianuarie a.c., a fost sărbătorită împlinirea a 50 de ani de la aducerea icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului din Siria, la acest sfânt lăcaş.
Ieri, s-au împlinit 50 de ani de la aducerea la Mănăstirea Ghighiu, de lângă Ploieşti, a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului din Siria. Sărbătoarea de anul acesta a început sâmbătă seara, când obştea mânăstirii, împreună cu mulţime multă de credincioşi, veniţi din toate colţurile ţării, a săvârşit slujba Vecerniei, Litiei şi a Utreniei.
Duminică a avut loc Sfânta Liturghie, săvârşită de către Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, împreună cu slujitori ai Catedralei patriarhale, soborul preoţilor şi al monahiilor din cadrul mănăstirii. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul psaltic al Patriarhiei Române.
În cuvântul de învăţătură din cadrul Liturghiei, PS Varsanufie a evocat emoţionantul moment, din urmă cu 50 de ani: „Unul dintre cele mai de preţ odoare pe care le are mănăstirea aceasta şi Arhiepiscopia Bucureştilor este icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, numită «Siriaca». Se împlinesc 50 de ani de când această sfântă icoană a fost adusă la Mânăstirea Ghighiu de episcopul-vicar Vasile al Patriarhiei de Antiohia, împreună cu episcopul-vicar Teoctist, viitorul patriarh al României. În mai multe rânduri, Maica Domnului s-a arătat, în vis, episcopului-vicar al Patriarhiei de Antiohia, îndemnându-l să ducă această icoană în România şi să o aşeze în această mănăstire. În ziua de 25 februarie 1958 a fost adusă icoana la Mănăstirea Ghighiu, unde a fost aşezată cu mare cinste în Biserica «Sfântul Lazar» din cimitir, iar în anul 1992, icoana a fost adusă în biserica mare“.
„Ne-a miluit cu multe minuni“
Referindu-se la acest frumos eveniment, maica stareţă, stavrofora Pelaghia Tudor, ne-a declarat: „Sunt foarte bucuroasă pentru toţi aceşti ani şi pentru ziua de astăzi, şi-i mulţumesc Maicii Domnului că ne-a miluit cu multe minuni. Toţi care au venit cu credinţă, şi şi-au plecat genunchii, nu au plecat fără să primească darul mângâierii de la Preasfânta Născătoare de Dumnezeu“.
Mănăstirea Ghighiu este monument istoric, patrimonial şi spiritual de referinţă pentru Arhiepiscopia Bucureştilor şi primeşte zilnic sute de pelerini care vin să se închine Maicii Domnului - „Siriaca“.
Sfânta icoană este „veche de peste 400 de ani, fiind vestită prin minunile ei“, după cum stă scris în Cartea de aur a mănăstirii.
Din soborul care a adus icoana la Ghiughiu, în urmă cu 50 de ani, au mai făcut parte şi arhidiaconul Valeriu Anania, bibliotecarul Patriarhiei Române, actualmente Înaltpreasfinţitul Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, preotul Alexandru Vlaiculescu, protoiereu al regiunii Ploieşti şi alţii.
Icoana a fost aşezată în biserica mică, purtând hramul Sfinţilor Lazăr, Spiridon şi Haralambie, aşezată în mijlocul unui cimitir, unde se odihnesc înalte feţe bisericeşti şi maici ce şi-au închinat viaţa Mântuitorului Hristos.