De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Mănăstirea Nera și-a sărbătorit hramul
La sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, Mănăstirea Nera din județul Caraș-Severin, cunoscută ca fiind așezământul monahal cu cea mai mare obşte din partea de vest a țării, şi-a cinstit ocrotitoarea. Din încredințarea Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost oficiată de părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, în Paraclisul „Buna Vestire” al așezământului monahal.
La această bucurie duhovnicească au fost prezenți numeroși credincioși din întreg Banatul, precum și din alte zone ale țării. Mulți dintre aceștia, alături de întreaga obște, s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. Credincioșii prezenți au avut bucuria să se închine la veșmântul Cuvioasei Parascheva.
Părintele vicar a vorbit la final despre modelul de viață pe care ni-l oferă Sfânta Cuvioasă Parascheva. „Cuvintele rostite de Mântuitorul «Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie!» au pătruns în sufletul Cuvioasei Parascheva și astfel a răspuns chemării lui Iisus Hristos de a se pregăti pentru o viață sfântă, curată și neprihănită. Viața Cuvioasei ne îndeamnă și pe noi, cei de astăzi, cei care trecem printr-o perioadă dificilă, să fim atenți la cuvintele Mântuitorului, să fim pătrunși cu adevărat de aceste cuvinte mântuitoare și să le punem în practică”, a spus părintele arhimandrit.
„Pe de altă parte, trebuie să avem credință puternică în Dumnezeu, la fel ca și Sfânta Cuvioasă Maica noastră Parascheva, care a fost determinată prin credință să-L urmeze pe Hristos. O altă coordonată a Cuvioasei a fost căutarea sfințeniei, pentru că în toată viața ei s-a străduit să-și înfrumusețeze sufletul prin fapta bună. De aceea, suntem îndemnați să fim și noi miluitori, ajutători, așa cum ea copilă fiind a avut o atenție deosebită față de cei nevoiași, schimbându-și de multe ori hainele ei frumoase cu hainele săracilor”, a mai explicat părintele vicar Constantin.
Mănăstirea Nera, aflată sub ocrotirea Sfintei Cuvioase Parascheva, se află la 20 km de Oraviţa, în Munţii Locvei, în apropierea localităţii Sasca Montană, pe malul stâng al râului Nera. Principalul ctitor al aşezământului monahal este domnul dr. Pavel Chirilă.
Maicile de aici se ostenesc în permanență atât pentru viața duhovnicească, cât și pentru ajutorarea celor bolnavi, întrucât în această mănăstire se prepară şi produse naturiste pentru tratarea unor afecţiuni trupeşti, dar şi pentru consum alimentar. Povățuitor duhovnicesc al obștii este părintele protosinghel Teofan Munteanu, iar stareța comunității de măicuțe este monahia Dositeia Constantin.