Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Mănăstirea Pantocrator din Teleorman și-a cinstit ocrotitoarea
Mănăstirea Pantocrator din localitatea Drăgăneşti-Vlaşca, judeţul Teleorman, și-a sărbătorit joi, 22 iulie 2021, ocrotitoarea, pe Sfânta Muceniţă și întocmai cu Apostolii Maria Magdalena. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, și Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului.
Mănăstirea Pantocrator, la împlinirea a 10 ani de la înființare, a devenit în noaptea de miercuri spre joi popas duhovnicesc pentru mulți credincioși și pelerini care au dorit să participe la sărbătoarea în cinstea ocrotitoarei așezământului monahal, Sfânta Muceniță Maria Magdalena, ale cărei moaște sunt păstrate în patrimoniul sacru al vetrei monahale.
După săvârșirea slujbei Privegherii, la Altarul de vară al mănăstirii a fost săvârșită Sfânta Liturghie de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, și Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie a explicat că Sfânta Maria Magdalena a fost o misionară, asemenea Sfinților Apostoli. „Slujba de noapte ne pregătește întotdeauna pentru a trece de la noaptea vieții către ziua cea neînserată a Împărăției veșnice a lui Dumnezeu. (…) Adevărul învierii celei de obște este legat de adevărul Învierii Domnului, adevărul cel mai puternic, care trebuie să ne copleșească pe noi și să-l trăim tot mai intens. Sfânta Mironosiță Maria Magdalena a fost eliberată de Mântuitorul Hristos de șapte demoni. Mulți Părinți ai Bisericii s-au întrebat de ce a avut acești demoni. I-a avut pentru ca Dumnezeu să arate că demonii sunt slabi în fața Lui. Sfânta Maria Magdalena a fost cea mai jertfelnică dintre femeile mironosițe, care nu s-a despărțit de Domnul. Ea L-a plâns cel mai mult pe drumul Pătimirilor și nu s-a mai desprins de mormânt după ce a fost așezat acolo Mântuitorul Hristos. Ea a primit taina de la Hristos că El va învia din morți. Sfânta Maria Magdalena, după ce Domnul S-a înălțat la cer, a pornit la propovăduire. A mers până la Roma, în Efes, fiind lipsită de frică”, a spus Înaltpreasfinția Sa.