De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Mănăstirea Petroșnița din Caraș-Severin și-a sărbătorit hramul
În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, Mănăstirea Petroşniţa din județul Caraș-Severin şi-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a poposit în mijlocul obștii monahale de pe Valea Timișului.
„Hramul Mănăstirii Petroșnița este «Înălțarea Sfintei Cruci», dar pentru că în fiecare an în 14 septembrie suntem în fața crucii-monument de pe Muntele Mic, am socotit de bine ca în Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci să prăznuim hramul acestui așezământ monahal”, a afirmat ierarhul.
La Sfânta Liturghie arhierească au participat autorități locale și numeroși credincioși sosiți din întregul cuprins al Eparhiei Banatului de Munte și din alte zone ale României spre a înveșmânta mănăstirea cu rugăciuni de mulțumire și de slăvire a Domnului nostru Iisus Hristos pentru biruința și mântuirea adusă prin Sfânta Cruce. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
Întemeiat în urmă cu 13 ani, pe dealul numit Radeş, așezământul monahal de la Petroșnița reprezintă pentru credincioșii de pe Valea Timișului un important reper duhovnicesc. „Această mănăstire este una nouă, ctitorită la începutul secolului nostru de părintele Onufrie, un preot foarte harnic, dinamic, inimos și evlavios. Mănăstirea Petroșnița are o mică obște de maici condusă de monahia Nectaria, iar părintele Onufrie este duhovnicul și slujitorul acestei sfinte mănăstiri”, a mai subliniat chiriarhul locului.