De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Mănăstirea prahoveană Ghighiu în veșmânt de sărbătoare
Obştea Mănăstirii Ghighiu din judeţul Prahova şi-a sărbătorit cel de-al doilea hram la praznicul Adormirii Maicii Domnului, marţi, 15 august. Bucuria serbării a fost sporită de prezenţa în mijlocul monahiilor şi al pelerinilor a Preasfinţitului Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, care a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Mănăstirea Ghighiu, oază de linişte spirituală situată în zona periferică a municipiului Ploieşti, a fost marţi, 15 august, cu prilejul sărbătoririi hramului obştii, popas de rugăciune şi loc de pelerinaj pentru numeroşi credincioşi care au înălţat rugăciuni de preacinstire Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi s-au închinat la icoana sa făcătoare de minuni numită „Siriaca”, aflată în tezaurul sacru al vetrei monahale. Bucuria hramului a fost trăită în duh de rugăciune în cadrul Sfintei Liturghii săvârşite la Altarul de vară al mănăstirii de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte părintele protosinghel Joachim Bejenariu, consilier eparhial; părintele protosinghel Vartolomeu Burlea, duhovnicul obştii prahovene; ieromonahul Diodor Şchiopu, egumenul numit al Schitului „Sfânta Ana”-Cota 1400 din judeţul Prahova, precum şi alţi preoţi şi diaconi.
După citirea textului evanghelic rânduit, Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre însemnătatea acestui praznic închinat Maicii Domnului.
„Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului datează din veacul al 5-lea, de acum mai mult de 1.500 de ani, îndată după cele două cunoscute Sinoade Ecumenice de la anul 431, respectiv 451. În veacul următor, binecredinciosul împărat Justinian a mai aşezat câteva sărbători închinate Maicii Domnului: Naşterea Preacuratei Născătoare de Dumnezeu, Buna Vestire, dar şi Întâmpinarea Domnului, care este pe de o parte praznic închinat Mântuitorului, pe de altă parte sărbătoare pentru Preacurata Sa Maică. În veacul al 5-lea, când s-a stabilit această sărbătoare, Biserica o cinstea în mod deosebit pe Maica lui Dumnezeu şi un rol important l-a avut împărăteasa Pulheria, mai întâi soră de împărat şi regentă, apoi împărăteasă în Bizanţ, ea arătând, dintre toate împărătesele, cea mai mare evlavie faţă de Maica Domnului, purtând toată viaţa numai veşminte cernite. Ea spunea celor din înaltul anturaj al conducerii imperiului: «Nici una dintre noi, din împărătese sau dintre doamnele nobile nu se poate compara cu Maica lui Dumnezeu. Nimeni nu se poate compara cu singura Împărăteasă a cerului şi pământului»”, a spus Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
În a doua parte a cuvântului său, ierarhul a vorbit despre evlavia arătată Maicii Domnului în lumea ortodoxă, cu precădere de către nevoitorii din aşezămintele monahale în toată Biserica Răsăritului.
„La stăruinţa împărătesei Pulheria, au fost aduse o parte din veşmintele Maicii Domnului, aflate în mormântul din Grădina Ghetsimani, pentru ca toţi Părinţii care au participat la lucrările Sinodului de la Calcedon din 451 să le cinstească. De fapt, Sinoadele de la Efes şi Calcedon au stabilit faptul că Fecioara Maria a fost Născătoare de Dumnezeu şi nu o simplă născătoare a unui om sau chiar a lui Hristos, numind-o cu termenul consacrat în teologie «Theotokos». Evlavia către Maica Domnului este cunoscută, a celor care se închină în odaia lor, a mamelor care îşi cresc copiii în spiritul învăţăturii Bisericii, evlavia monahilor şi monahiilor, a preoţilor care slujesc la sfintele altare, toţi aceştia având-o pe Maica Domnului ca ocrotitoare. Pentru toţi, Maica Domnului este mamă duhovnicească, îndrumătoare şi fierbinte rugătoare înaintea Preaiubitului său Fiu. De aceea, mănăstirile şi bisericile, catedralele, lavrele din Muntele Athos, mai ales cunoscuta Mănăstire Iviru, care are una dintre cele mai cinstite icoane ale Maicii Domnului, numită «Portăriţa», apoi această mănăstire, care are Icoana Maicii Domnului «Siriaca», toate vorbesc despre evlavia pe care oamenii credincioşi o arată faţă de Maica Domnului”, a spus Preasfinţia Sa.
După intonarea Axionului special la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul l-a hirotonit ierodiacon pe monahul Grigorie Metescu pe seama Schitului Darvari, Paraclis Patriarhal, din Protopopiatul Sector 2 Capitală, urându-i la final să urmeze exemplul ocrotitorului său spiritual, Sfântul Grigorie Teologul, Arhiepiscopul Constantinopolului, şi în slujirea sa să dea dovadă de credinţă puternică, dragoste nefăţarnică şi jertfelnicie.
La finalul Sfintei Liturghii, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a transmis un cuvânt de felicitare din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru maica stareţă, stavrofora Epiharia Lungu, pentru intensa activitate liturgică, pastoral-misionară şi administrativ-gospodărească desfăşurată în cadrul vetrei monahale prahovene.