În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
Mănăstirea Putna l-a sărbătorit pe sfântul ei ctitor
Ziua de pomenire a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, 2 iulie 2023, a fost prilej de aleasă bucurie și trăire duhovnicească în Mănăstirea Putna, cea mai cunoscută ctitorie și necropolă a domnului Moldovei, trecut la cele veșnice în anul 1504.
Prăznuirea Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt a început cu închinarea la mormântul Măriei Sale a Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, prezent în mijlocul credincioșilor și al obștii monahale cu ocazia hramului.
Un moment deosebit al manifestării dedicate celui care a ctitorit sau sprijinit peste 40 de lăcașuri de cult l-a constituit întâmpinarea de către starețul Putnei, arhim. Melchisedec Velnic, a gospodarilor din vetrele folclorice ale județului Suceava, care au venit pe jos de la intrarea în comuna Putna până la mănăstire. Aceștia au interpretat cântări religioase și patriotice.
Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte arhim. Melchisedec Velnic, exarh al mănăstirilor, și pr. Ionel Constantin Maloș, protoiereu al Protopopiatului Rădăuți, a săvârșit apoi Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur la Altarul de vară al ctitoriei voievodale.
Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Eustatie Protopsaltul” al Mănăstirii Putna, dirijat de arhid. Serafim Grigorescu, iar la momentul chinonicului, Corul „Ascensio” al Filialei Liceului Teoretic cu profil Arte „Grigore Grigoriu”, cu sediul la Mănăstirea „Sfintele Femei Mironosițe Marta și Maria”-Căușeni Republica Moldova, le-a dăruit celor prezenți o serie de cântări menite să împodobească sărbătoarea unuia dintre cei mai cunoscuți voievozi ai poporului nostru.
În cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii din Duminica a 4-a după Rusalii, cunoscută și ca Duminica Vindecării slugii sutașului, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a dorit să pună la inima credincioșilor câteva gânduri despre chemarea noastră de a fi ostași ai lui Hristos, de a face parte din armata Lui, creștinii zilelor noastre fiind, asemenea lui Ștefan cel Mare, ostași ai Bisericii lui Dumnezeu.
După Sfânta Liturghie, Corul militar „Răzeșii” al Batalionului 335 Artilerie „Alexandru Cel Bun” din Botoșani, condus de preot Teodor Cenușă, și Grupul vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” al Liceului Tehnologic „Ion Nistor”-Vicovu de Sus, coordonat de Vasile Schipor, au interpretat cântece și poezii închinate Sfântului Voievod și întregului neam românesc.
Sărbătoarea Sfântului Voievod mușatin a adus împreună clerici și credincioși din Moldova, din stânga și din dreapta Prutului, dar și din regiunea Cernăuți. La eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai autorităților centrale, județene și locale, între care Ciprian Olinici, secretar de stat pentru Culte, Gheorghe-Alexandru Moldovan, prefect al județului Suceava, Gheorghe Flutur, președinte al Consiliului Județean Suceava, o importantă delegație de la Chișinău, condusă de Anatolie Nosatîi, ministru al apărării în Guvernul Republicii Moldova, precum și reprezentanți ai Consulatului General al României la Cernăuți.
În semn de cinstire a ctitorului mănăstirii, între zidurile Cetății Putnei a avut loc și tradiționala ceremonie militară, cu depunere de coroane și jerbe. După intonarea Imnului de Stat al României au fost depuse coroane la mormântul Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt.
La final, starețul Mănăstirii Putna, arhim. Melchisedec Velnic, a adus cuvânt de mulțumire lui Dumnezeu, Maicii Domnului - ocrotitoarea acestei mănăstiri - și Sfântului Voievod Ștefan cel Mare - ctitorul ei, precum și tuturor celor care au făcut posibilă slujba.
Totodată, părintele stareț și-a exprimat recunoștința către toți cei care au luat parte la acest eveniment.
Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a oferit Ordinul „Crucea Bucovinei” domnilor miniștri ai apărării din România și din Republica Moldova și a distins cu Ordinul „Mușatinii” mai mulți ofițeri superiori, care se implică în activitatea de apărare a țării, dar și în formarea în duhul iubirii curate de neam a tinerei generații.