Patru cete de colindători au vestit joi, 19 decembrie 2024, la Reședința Patriarhală, marea bucurie a Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe
Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti şi-a sărbătorit hramul
Praznicul Preasfintei Treimi, care se sărbătoreşte în ziua următoare Pogorârii Duhului Sfânt, a fost o zi de mare bucurie duhovnicească pentru toată creştinătatea ortodoxă, dar mai cu seamă pentru comunităţile aşezate sub ocrotirea Treimii celei de viaţă dătătoare. Între acestea se află şi Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti. Cu ocazia hramului, în cadrul acestui aşezământ mănăstiresc, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, care a rostit un cuvânt de învăţătură şi binecuvântare pentru credincioşii prezenţi.
Mănăstirea Radu Vodă din centrul Bucureştiului a fost ctitorită de domnitorul Alexandru al 2-lea Mircea în secolul al 16-lea. Hramul ales atunci, Sfânta Treime sau `Sfânta Troiţă” cum se mai numea praznicul, a fost păstrat şi după reconstrucţia din secolul următor datorată domnitorului Radu Mihnea. În prezent, aşezământul monahal este sub ocrotirea Sfintei Treimi şi a Sfântului Ierarh Nectarie de Eghina. Cu ocazia hramului din acest an, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de slujitori ai mănăstirii.
În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a vorbit despre importanţa Tainei Sfintei Treimi pentru viaţa Bisericii şi a lumii: „Acest praznic este o sărbătoare permanentă a Bisericii deoarece Sfânta Treime este fundamentul credinţei noastre. Este o comoară din care vom primi puţin câte puţin doar în stare de jertfă şi rugăciune. Preasfânta Treime este o taină pe care noi nu o putem explora decât stând în genunchi şi meditând într-o profundă stare de smerenie. Despre această mare taină vom putea spune doar ca o concluzie că Dumnezeu Cel necuprins S-a făcut cunoscut prin Fiul Său şi prin lucrarea Duhului care se continuă în lume, chemând pe oameni pentru a-i face fii ai Împărăţiei lui Dumnezeu”.
De asemenea, ierarhul a subliniat faptul că legătura de iubire dintre Persoanele Sfintei Treimi reprezintă modelul suprem pe care oamenii trebuie să îl urmeze. „Cele Trei Persoane ale Sfintei Treimi locuiesc Una în Cealaltă, fără să Se confunde, dar păstrându-Şi fiecare specificul şi mai ales legătura profundă de iubire. De aceea, părintele Dumitru Stăniloae afirmă că Sfânta Treime este «Taina Supremei Iubiri». Sfânta Treime este, aşadar, modelul desăvârşit de iubire şi comuniune. De aceea, această sărbătoare ne îndeamnă, înainte de toate, la comuniune şi o mai profundă cunoaştere a învăţăturii noastre de credinţă. Preasfânta Treime este izvorul tuturor bunătăţilor şi nădejdea noastră, iar fără ajutorul şi milostivirea Ei, nimeni nu va putea vedea ziua cea neînserată a Împărăţiei”, a explicat Preasfinţia Sa.