De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Mănăstirea Robaia și-a cinstit ocrotitorul spiritual
La Mănăstirea Robaia din județul Argeș a fost sărbătorit miercuri, 7 august, ocrotitorul spiritual al așezământului monahal. În ziua de pomenire a Sfântului Cuvios Pafnutie-Pârvu Zugravul, Sfânta Liturghie de hram a fost oficiată în Altarul de vară de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.
Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu ierarhul la slujbă au făcut parte arhimandriți, protosingheli, consilieri eparhiali și preoți de la parohiile aflate în vecinătatea așezământului monahal. „Într-o atmosferă duhovnicească deosebită, foarte mulți credincioși au fost prezenți pentru a cere ajutorul Bunului Dumnezeu prin mijlocirea Sfântului Cuvios Pafnutie-Pârvu Zugravul. Chiriarhul eparhiei a evidențiat în cuvântul rostit cele mai importante aspecte din viața sfântului, accentuând pictura sa unică aparte pentru Ortodoxie. În final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a vorbit creștinilor despre bucuria faptului că avem înscris în calendarul ortodox un sfânt argeșean, rugător în ceruri pentru noi”, ne-a declarat părintele consilier eparhial Ovidiu Vlăsceanu.
La finalul slujbei, ierarhul a prezentat credincioșilor o icoană a Sfintei Treimi, reproducere după capodopera pictată de iconarul sfânt din epoca brâncovenească. După oficierea Sfintei Liturghii, a fost săvârșită slujba Parastasului pentru ctitorii și viețuitorii Mănăstirii Robaia care au adormit în Domnul de la începuturile acesteia și până în prezent.
La 6 august s-au împlinit 2 ani de la proclamarea locală a canonizării Sfântului Cuvios Pafnutie-Pârvu Zugravul, pictorul bisericesc rămas în memoria neamului românesc prin lucrările realizate cu multă evlavie și credință în Dumnezeu. Acesta s-a născut în orașul argeșean Câmpulung Muscel la 12 octombrie 1657 și a trecut la cele veșnice în anul 1735, fiind înmormântat la Mănăstirea Robaia. În Tomosul Sinodal al Bisericii Ortodoxe Autocefale Române pentru proclamarea canonizării Sfântului Cuvios Pafnutie-Pârvu Zugravul, aprobat în ședința de lucru de la Reședința Patriarhală din 4-5 iulie 2017, se arată motivele pentru înscrierea sa în calendarul ortodox: „Acest mare nevoitor a viețuit întru dragostea de Dumnezeu, fiind iubitor de liniște și multă rugăciune, ostenindu-se pentru frumusețea Casei Domnului și prețuind lucrarea frumoasă a mâinilor. El a primit de la Dumnezeu darul rugăciunii neîncetate și al zugrăvirii icoanelor, prețuit fiind, în evlavia ierarhilor, preoţilor, călugărilor şi credincioșilor, ca pildă de rugăciune neîncetată, de smerenie, de înfrânare, de milostivire și mai ales de iscusită lucrare a iconografiei, potrivit Tradiției ortodoxe. Cuviosul Pafnutie-Pârvu Zugravul a dat dovadă de statornicie în dreapta credință și în viața monahală, fiind înțelept povățuitor al tinerilor iconari și zugravi de la sfârșitul veacului al 17-lea și începutul veacului al 18-lea”.