La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Mănăstirea Viforâta, la frumusețea începuturilor
Credincioși și pelerini au participat în număr foarte mare duminică, 30 octombrie, încă de la primele ore ale dimineții, la slujbele dedicate evenimentului resfințirii bisericii Mănăstirii Viforâta de lângă Târgoviște, județul Dâmbovița, care au fost săvârșite de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh Patriarhal.
Biserica Mănăstirii Viforâta, ctitorie voievodală munteană, a îmbrăcat duminică haine de sărbătoare după ce, în perioada 2015- 2022, la inițiativa și sub îndrumarea chiriarhului, s-au întreprins importante lucrări de consolidare și de restaurare a întregului ansamblu arhitectonic, a bisericii și chiliilor, precum și de modernizare a trapezei, bucătăriei, salonului brâncovenesc, muzeului mănăstirii și stăreției, fiind amenajată totodată și curtea interioară.
Slujba de sfințire a bisericii cu hramurile „Nașterea Maicii Domnului” și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, precum și Sfânta Liturghie au fost săvârșite de Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În continuare, ierarhul a sfințit trapeza complexului monahal, care a trecut prin ample și necesare lucrări de modernizare.
La acest important eveniment spiritual au participat numeroși credincioși, precum și oficialități, senatori și deputați reprezentanți ai județului Dâmbovița în Parlamentul României, reprezentanți ai autorităților județene și locale.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Nifon a subliniat rolul important pe care Mănăstirea Viforâta l-a deținut în cadrul spiritualității ortodoxe românești. Ierarhul a arătat faptul că, de-a lungul secolelor, Biserica strămoșească a fost aceea care a susținut cu tenacitate aspirațiile înaintașilor noștri și a promovat și aprofundat valorile noastre naționale, ea constituind fundamentul spiritual al neamului românesc.
Cu acest prilej, ierarhul a acordat mai multe ordine și distincții persoanelor implicate în mod deosebit în coordonarea și realizarea lucrărilor de restaurare și înfrumusețare prin care așezământul monahal a trecut în ultimii ani. Astfel, Ordinul „Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești” a fost acordat maicii starețe Macaria Mavrodin, lui Vlăduț Niculae, primarul comunei Aninoasa, și lui Liviu Mușat, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia. Diplome de recunoștință au primit: Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița; arhitecta Doina Petrescu; inginerii Gabriela Ivănescu, Dumitru Mușatescu și Cătălin Petre, precum și restauratorul Andi Scărlătescu.