Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Mănăstiri în sărbătoare în Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului
Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a săvârşit ieri slujba Sfintei Liturghii la Mănăstirea Giurgeni din judeţul Neamţ. La această mănăstire se află şi icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care este purtată în procesiune în mai multe parohii din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Cu această ocazie, Preasfinţia Sa a hirotonit întru ieromonah pe ierodiaconul Dănilă Gheorghe Nicolae, pe seama Mănăstirii Giurgeni, al cărei stareţ este părintele Antonie Jeflea.
Sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului a fost deosebită pentru două dintre mănăstirile aflate în judeţul Bacău. Mănăstirea Parincea, care a îmbrăcat ieri straie de sărbătoare, a fost ridicată de părintele Mihail Velea şi monahia Evlampia Corciu, care au poposit pe aceste ţinuturi în anul 1991, aducând cu ei întreaga experienţă duhovnicească şi administrativă acumulată în cei 60 de ani de viaţă. Construcţia a început cu binecuvântarea IPS Eftimie, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, în anul 1998, şi a fost finalizată în anul 2002. În ziua de 12 septembrie 2004, în anul serbării a 500 de ani de la trecerea în veşnicie a Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, biserica mănăstirii a fost sfinţită de vrednicul de pomenire episcop Ioachim Mareş şi de PS Ioachim Băcăuanul.
O altă mănăstire care şi-a serbat hramul de Naşterea Maicii Domnului este cea din localitatea Caraclău, ridicată cu binecuvântarea IPS Eftimie. Sfinţirea lăcaşului de cult a avut loc la 11 octombrie 2000. "Acest aşezământ monahal, în care vieţuiesc şase maici, mai are şi hramul Sfântului Ierarh Spiridon, care se prăznuieşte la 12 decembrie. Este interesant faptul că pentru finanţarea mănăstirii de la Caraclău au contribuit nu doar credincioşii, ci şi preoţii din zonă, care, împreună cu creştinii din această parte a judeţului, au înţeles importanţa prezenţei unui astfel de aşezământ de rugăciune şi meditaţie", a declarat pr. Constantin Gherasim, inspector în probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.