În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Mănăstirile Feredeu, Româneşti şi Dobreşti şi-au sărbătorit hramul
La praznicul Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit la Mănăstirea Feredeu, iar Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a slujit la Mănăstirea Izvorul Miron din Româneşti, judeţul Timiş.
Mănăstirea Feredeu, de la poalele Dealurilor Zarandului, din Podgoria Aradului, şi-a prăznuit unul dintre ocrotitori, pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. În fiecare an, la 20 iulie, Mănăstirea Feredeu îmbracă haine de sărbătoare. Încă de la orele dimineţii, obştea monahală, în frunte cu părintele arhimandrit Ilarion Tăucean, stareţul mănăstirii, soborul preoţilor şi diaconilor slujitori şi mulţimea de pelerini au întâmpinat pe Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care a săvârşit Sfânta Liturghie. Cuvântul de învăţătură a fost intitulat „Înflăcărare profetică“ - întru propovăduirea credinţei adevărate, a crezului mântuitor, mărturisit prin cei care se conformează poruncilor divine atât pentru buna desfăşurare a vieţii materiale, cât şi a celei spirituale. Analiza textelor zilei (Lc. 4; Iacob 5; Mt. 9; Rom. 12), atât al duminicii a 6-a după Rusalii, cât şi al sărbătorii Sfântului Profet Ilie, într-o concordanţă de învăţături, descoperă că atât sfântul sărbătorit, cât şi Mântuitorul au cunoscut împotrivirea unora dintre contemporanii care nu voiau să primească dreapta învăţătură chiar atunci când era susţinută de semeni într-un mod convingător. Viaţa şi personalitatea Sfântului Ilie i-au adus cinstirea Bisericii, după cum glăsuieşte troparul sărbătorii, ca al doilea mergător înainte al venirii lui Hristos Domnul, atât la cea dintâi, cât şi la cea de-a doua venire, a arătat chiriarhul. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul de tineret „Ortodoxia“ al parohiei vecine Covăşânţ. La momentul rânduit, părintelui Teoctist Bălana, slujitor şi vieţuitor de mai mulţi ani la sfânta mănăstire, i s-a acordat rangul de protosinghel. Arhimandritul Ilarion Tăucean, stareţul mănăstirii, a mulţumit Înaltpreasfinţiei Sale pentru osteneală şi părintească purtare de grijă.
Mănăstirile Româneşti şi Dobreşti şi-au serbat ocrotitorii
În fiecare an, la sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, hramul Mănăstirii Româneşti din judeţul Timiş, credincioşi din satele învecinate mănăstirii, din parohiile de pe raza Protopopiatului Făget, precum şi din întreg judeţul, trec pragul aşezământului monahal pentru a înălţa rugăciuni Bunului Dumnezeu şi pentru a mulţumi Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul pentru ajutorul şi mijlocirea sa înaintea Mântuitorului Hristos. Slujbele religioase au început încă din ajunul sărbătorii, prin oficierea Vecerniei Mari cu Litie, iar în ziua praznicului, Sfânta Liturghie arhierească a fost săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, înconjurat de un sobor de slujitori de la mai multe parohii şi mănăstiri din eparhie. În cadrul slujbei, pr. Vasile Manzur de la Parohia Sinteşti, Protopopiatul Făget, a fost hirotesit iconom stavrofor, iar diaconul Emanuel Gafiţa a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Mâtnicu Mic, Protopopiatul Făget. În finalul slujbei, Preasfinţia Sa a transmis obştii monahale conduse de ieromonahul Nectarie Arvai şi credincioşilor prezenţi binecuvântarea şi dragostea părintească a Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, apoi, alături de soborul slujitorilor, a oficiat o slujbă de pomenire pentru fraţii, monahii şi ctitorii trecuţi la Domnul, care se odihnesc în cimitirul mănăstirii. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Osana“ al Ligii Tinerilor Creştini Ortodocşi din Lugoj, condus de prof. Alina Bogoevici.
Hramul Mănăstirii Dobreşti
Şi Mănăstirea Dobreşti şi-a sărbătorit duminică unul dintre hramuri. Programul religios a debutat sâmbătă seara, prin slujirea Vecerniei Mari cu Litie, şi a continuat în ziua praznicului cu Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de către delegatul Centrului eparhial, pr. Cristian Constantin, consilier economic al Arhiepiscopiei Timişoarei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi de la mai multe parohii şi mănăstiri, între care şi protos. Matei Buliga, stareţul aşezământului. La sărbătoare au luat parte şi clerici din alte eparhii din ţară, precum şi numeroşi credincioşi din localitate şi din parohiile învecinate. La finalul slujbei, a fost rostită o rugăciune de mulţumire cu prilejul aniversării zilei de naştere a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul coral „Theoforos“ al Arhiepiscopiei Timişoarei, condus de diac. dr. Ion-Alexandru Ardereanu. (Protos. Iustin Popovici, George Giurgiu, Valentin Birău)