Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Mângâiere pentru mamele și copiii de la un centru social vrâncean
Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit duminică, 2 aprilie, Sfânta Liturghie în parohia vrânceană Găgești. Tot în aceeași zi, ierarhul a vizitat mamele și copiii cazați la Centrul de recuperare pentru victimele violenței domestice al Asociației „Sfânta Sofia” din localitate.
Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a slujit în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Găgești, împreună cu un sobor de șapte preoți și doi diaconi, printre care s-au numărat pr. Aurel Boțan, protopop al Protoieriei Focșani I, și pr. paroh Marian Tudor.
În predica adresată credincioșilor, întâistătătorul Eparhiei Buzăului și Vrancei a tâlcuit textul evanghelic duminical de la Sfântul Evanghelist Marcu (10, 32-45), subliniind că, pe măsură ce ne apropiem de Sfintele Pătimiri și Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, trebuie să împletim postul și rugăciunea cu fapta cea bună și să fugim de ispita iubirii de stăpânire.
„Din nefericire, omul se lasă deseori copleșit de duhul iubirii de stăpânire, la care face referire și Sfântul Efrem Sirul în rugăciunea sa: «Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l da mie». De aceea, se recomandă creștinului să ducă o luptă permanentă cu patimile trupești și sufletești, dar mai ales cu acea dorință neostoită de a-l supune pe semenul său. Cel care dorește puterea, cu siguranță, va face totul să dobândească și avere. Or, setea de putere și foamea de avere - două patimi cumplite, care-l coboară pe om din demnitatea în care l-a așezat Dumnezeu - dau naștere unui al treilea păcat, plăcerea sau iubirea trupească de sine. Este vorba chiar despre cele trei duhuri necurate care-l chinuiesc toată viața pe omul înstrăinat de Dumnezeu, dar pe care Iisus le-a biruit în pustia Carantaniei, după un post aspru de 40 de zile și 40 de nopți (cf. Matei 4, 1-11); prin aceasta, ne-a încredințat și pe noi că, dacă vom posti și ne vom ruga neîncetat, cerând ajutorul lui Dumnezeu, atunci și noi vom birui, eliberându-ne de duhurile rele, care ne îndeamnă să-l disprețuim pe aproapele nostru”, a spus ierarhul locului.
Cântările liturgice au fost interpretate de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.
În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Ciprian-George Cioarec a fost hirotonit în treapta de diacon, iar la final, pr. paroh Marian Tudor a primit rangul onorific de iconom, în semn de apreciere a activității sale pastoral-misionare, social-filantropice și administrativ-gospo-dărești.
Tot în aceeași zi, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a vizitat mamele și copiii cazați la Centrul de recuperare pentru victimele violenței domestice al Asociației „Sfânta Sofia” din satul Găgești, comuna Bolotești. Înființată în anul 2018, la inițiativa părintelui Marian Tudor și a soției sale, Valentina-Daniela Tudor, această asociație are drept scop ajutorarea copiilor proveniți din familii fără posibilități materiale, a mamelor victime ale violenței domestice, precum și a bătrânilor nevoiași.