De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Mângâiere pentru semenii în suferinţă
Copiii orfani, bătrânii singuri şi alţi oameni aflaţi în suferinţă în diferite centre şi instituţii medicale din întreaga ţară sunt vizitaţi, colindaţi, îmbrăţişaţi, pentru a nu uita că nu sunt singuri, mai ales în aceste zile dinaintea praznicului Naşterii Domnului. Una dintre aceste acţiuni social-filantropice a fost organizată ieri, 21 decembrie, de Sectorul social-filantropic al Administraţiei Patriarhale, în colaborare cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Prahova. Cu acest prilej, au fost oferite daruri pentru aproape 180 de copii din patru centre din Ploieşti, Câmpina şi Brebu. „Am identificat patru centre, şi anume Complexul de servicii comunitare «Sfântul Andrei»-Ploieşti, unde sunt aproape 80 de copii cu dizabilităţi neuro-psihomotorii, Centrul de primire în regim de urgenţe «Cireşarii» din Ploieşti, unde am găsit 8 copii, însă, fiind un centru de tranzit, sunt mai mulţi, Centrul de Plasament Câmpina pentru copii cu anumite probleme speciale, unde sunt aproape 50 de copii, şi Centrul rezidenţial de tip familial din Brebu, unde un soţ şi o soţie au în grijă 30 de copii”, a precizat pr. Ciprian Ioniţă, consilier patriarhal al Sectorului social-filantropic al Administraţiei Patriarhale.
Darurile, care au constat în alimente, dulciuri şi jucării, au fost finanţate din fondul „Filantropia”, dar și de Carrefour, partenerul Patriarhiei Române în cadrul programului „Masa Bucuriei”, de firma HiPP România, de o altă firmă care a dorit să rămână anonimă şi de părintele arhim. David Petrovici, stareţul Mănăstirii Caraiman din Buşteni. „Perioada Postului Naşterii Domnului este specifică darurilor, de aceea fiecare om încearcă să-şi exprime bucuria mai mult, mai ales asupra copiilor. Astfel, ne-am gândit ca să ieşim din Bucureşti şi să mergem şi către alte zone, dar şi pentru a avea o colaborare mai bună cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Prahova, fiind şi ea în Arhiepiscopia Bucureştilor. Totodată, am ales să mergem la copiii cu dizabilităţi, pentru că la celelalte centre mai merg alte persoane”, a mai spus pr. consilier patriarhal Ciprian Ioniţă.
Preoţii de caritate, alături de cei în suferinţă
Preoţi de caritate din Arhiepiscopia Bucureştilor împreună cu tineri din Asociaţia „Oastea Domnului” din Capitală au colindat şi au oferit marţi, 20 decembrie, daruri persoanelor de la Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” din Capitală al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Ca unii care se confruntă zilnic cu suferinţa în bisericile şi capelele de spitale, pe holuri şi în salonuri, preoţii de caritate au dorit ca să le arate celor aflaţi în suferinţă că nu sunt singuri, mai ales în perioada aceasta a bucuriei Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos. „Am vestit prin colind dragostea pe care Dumnezeu o are faţă de toţi oamenii. În acest sens, am împărţit daruri celor 25 de pacienţi internaţi în această unitate medico-sanitară. Misiunea preotului de caritate este aceea de a aduce speranţă în mijlocul oamenilor unde predomină singurătatea şi deznădejdea. Noi avem misiunea centrală de a dărui şi a ne ruga pentru cei aflaţi în suferinţă, necazuri, lipsuri, pentru cei care sunt pe paturile de spital”, a spus pr. Eugen Bucur, coordonatorul preoţilor de caritate din Arhiepiscopia Bucureştilor. Darurile au fost achiziţionate din donaţiile preoţilor de caritate participanţi la acţiunea socială.
Acţiunile social-filantropice ale preoţilor de caritate din Arhiepiscopia Bucureştilor au continuat ieri, 21 decembrie, la Centrul de îngrijire și asistență din cadrul Mănăstirii Christiana din Capitală. „Într-o serie de activități pe care preoții de caritate le desfășoară la nivelul Arhiepiscopiei Bucureştilor, am fost prezenți şi la Centrul de îngrijire și asistență din cadrul Mănăstirii Christiana, împreună cu o parte din preoții de caritate din București.
De asemenea, dorim să ajungem şi la copiii care se află în centrele de plasament, la bătrânii din centrele de îngrijiri şi asistenţă, la pacienţii internaţi în spitalele din Bucureşti, dar şi la acele persoane care nu se pot deplasa”, a mai spus coordonatorul preoţilor de caritate din Arhiepiscopia Bucureştilor.