„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Manifestări care comemorează primul război mondial, la Sibiu
În cadrul Festivalului de Film ASTRA care se desfăşoară în această săptămână, la Sibiu, au loc mai multe acţiuni menite să comemoreze centenarul debutului primul război mondial (1914-1918). O expoziţie dedicată primei conflagraţii mondiale poate fi vizitată în sala festivă a corpului A al Bibliotecii Judeţene ASTRA din Sibiu. Aceasta conţine obiecte de epocă, fotografii originale, jurnale, caiete, presă, cărţi, afişe, manifeste şi panouri de prezentare. Expoziţia a fost realizată de Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu, Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Sibiu şi Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu“, dar şi prin donaţii ale unor sibieni. Expoziţia rămâne deschisă până pe 17 octombrie.
Reconstituire istorico-militară
O altă acţiune constă în prezenţa, la Sibiu, în zilele 10-12 octombrie, a patru asociaţii de reconstituire istorico-militară din România: Asociaţia Tradiţia Militară, Asociaţia „6 Dorobanţi“, Asociaţia Deutsches Freikorps şi Asociaţia Datina Străbună, în total 40 de persoane care vor fi îmbrăcate în replici fidele ale uniformelor din primul război mondial, ale armatelor României, Austro-Ungariei şi Germaniei şi vor purta echipament şi armament portativ specific perioadei.
În Parcul ASTRA din centrul Sibiului, este instalat un cort de campanie, au loc defilări, demonstraţii de instrucţie de front şi de luptă, prezentare a echipamentului, gărzi de onoare în faţa Bibliotecii ASTRA. Acţiuni similare au loc şi pe Strada Cetăţii. De asemenea, o defilare va avea loc azi, între orele 12:00-13:00, pe traseul Parcul ASTRA (Biblioteca ASTRA corp A) - strada Nicolae Bălcescu - Strada Cetăţii - Parcul ASTRA (Biblioteca ASTRA corp A) la care vor participa, alături de asociaţiile de reconstituire istorico-militară şi 30 studenţi militari, alături de fanfara Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu“, conform celor precizate de muzeograful Alexe Adrian, din cadrul Muzeului ASTRA Sibiu.