În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Manifestări cultural‑artistice de Ziua Internațională a Copilului la Galaţi
De Ziua Internațională a Copilului, în Arhiepiscopia Dunării de Jos s‑au desfășurat ample activități și manifestări în care mulţi copii au avut prilejul de a participa la diverse activități creative și recreative, în cadrul cărora au fost oferite daruri, iar cei mici s‑au bucurat de atenţia deosebită şi dragostea celor din jur.
Două din centrele reprezentative din municipiul Galaţi şi‑au deschis porţile larg în aceste zile pentru a‑i primi pe cei mici, dar şi pe părinţii şi pe îndrumătorii care, zi de de zi, se ocupă de creşterea şi educarea lor cât mai frumos şi sănătos.
La ambele evenimente de la Galaţi, în mijlocul copiilor a fost prezent chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpresfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.
Ierarhul a transmis celor prezenţi cuvânt de binecuvântare şi de apreciere pentru frumoasele activităţi cu specific tradiţional românesc, a rostit rugăciuni împreună cu cei mici şi le‑a oferit tuturor daruri.
Primul eveniment s‑a desfăşurat în grădina Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos în seara zilei de 31 mai. Ansamblurile folclorice „Doiniţa Covurluiului” şi „Ubrăvioara” au pus în scenă prin cânt, dans şi voie bună tradiţiile şi obiceiurile zonei Dunării de Jos. Manifestarea a cuprins şi o expoziţie cu materiale educative realizate de către copii. După momentele artistice din grădina muzeului, ierarhul Dunării de Jos i‑a condus pe copii în capela din incinta muzeului eparhial pentru a se ruga împreună cu ei şi a le oferi daruri. Plini de bucurie de prezența în mijlocul lor a Părintelui Arhiepiscop, aceștia au simțit nevoia de a interacționa şi de a socializa, dar și de a mulţumi pentru darurile oferite.
Programele dedicate copiilor au continuat joi, 1 iunie, la Aşezământul social‑filantropic eparhial „Sfântul Vasile cel Mare” din municipiul Galaţi. Amplele activităţi religioase, cultural‑artistice şi educaţionale au fost încadrate în programul intitulat „Ziua Porţilor deschise” şi au avut ca temă generală „Copilăria de la tinereţe până la bătrâneţe”. Programul a cuprins şapte ateliere de creaţie, respectiv pictură individuală şi colectivă, „micul brutar”, handmade, punct românesc, puzzle lingvistic, desene pe asfalt şi fotografie, în care copiii participanţi au avut ocazia de a vedea şi de a lucra chiar ei icoane, broderie, prescuri, metaniere şi multe alte lucrări frumoase.
Ierarhul locului a interacţionat cu copiii în cadrul atelierelor de creaţie, acolo unde cei mici, fie şi‑au arătat îndemânarea pentru unele meşteşuguri tradiţionale, fie au încercat să înveţe câte ceva din aceste lucruri.
Asistaţii, personalul angajat şi voluntarii deopotrivă au devenit gazde pentru toţi cei care au trecut pragul aşezământului gălăţean, invitându‑i să se alăture activităţilor desfăşurate în cadrul atelierelor de creaţie.
De asemenea, toţi participanţii au avut posibilitatea de a admira şi expoziţia „Lumina Bucuriei”, ce cuprinde lucrări creative ale copiilor realizate special pentru această zi. Întreaga manifestare de Ziua Copilului a adunat la Aşezământul „Sfântul Vasile cel Mare” din municipiul Galaţi peste 300 de copii, însoţiţi de părinţi şi cadre didactice.
La final, ierarhul i‑a binecuvântat pe toți și le‑a adresat un cuvânt de apreciere pentru activităţile în care aceştia se implică cu mare entuziasm şi dedicare, precum şi pentru frumoasele obiectele realizate chiar de ei.