De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Manifestări culturale şi religioase la Sărata-Monteoru
La împlinirea a 115 ani de la înfiinţarea staţiunii Sărata-Monteoru şi 500 de ani de atestare documentară, în localitatea buzoiană se va desfăşura, sâmbătă, 3 iulie, prima ediţie a festivalului "Ziua Monteoru". De organizarea evenimentului s-a ocupat Consiliul local al comunei Merei, în colaborare cu asociaţia "Sfânta Maria" şi Teatrul de Operetă "Ion Dacian".
Obiecte de artizanat expuse de copii cu dizabilităţi Festivalul va debuta cu o slujbă de pomenire în memoria lui Grigore C. Monteoru, întemeietorul staţiunii, ce se va desfăşura la Capela Monteoru, şi va continua cu un concert de muzică religioasă bizantină şi o paradă de cai, trăsuri şi costume de epocă, însoţită de o fanfară. Primele evenimente culturale ale festivalului vor fi lansarea cărţii "Luminile Cetăţuiei", de Marcela Marin şi expoziţia de obiecte vechi "Monteoru - Colecţia Gabriel Petre". Apoi, vor urma un spectacol de teatru muzical pentru copii, organizat de Teatrul de Operetă "Ion Dacian", şi un spectacol de iluzionism al Teatrului de Magie din Bucureşti. Festivalul va cuprinde şi un meci de oină, ce se va juca pe micul stadion amenajat în staţiune. În Piaţa Centrală din Sărata-Monteoru se va desfăşura şi o expoziţie cu vânzare de obiecte tradiţionale şi cărţi poştale. Paralel cu aceasta, copiii cu dizabilităţi de la Centrul Nr. 9 din Buzău vor avea şi ei propria expoziţie cu vânzare, de obiecte de artizanat. Ambele acţiuni sunt susţinute de Asociaţia "Sfânta Maria" din Monteoru. Închiderea oficială a festivalului va fi marcată de acordarea unor diplome şi decoraţii pentru participanţi şi organizatori, şi se va înmâna cheia staţiunii Sărata-Monteoru unor personalităţi care au făcut ceva notabil pentru această localitate. Seara, toţi vizitatorii evenimentului vor fi răsplătiţi cu două concerte, unul de operetă, iar altul de muzică uşoară şi populară, susţinut de interpreţi din Buzău.