Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Manifestări dedicate poetului Mihai Eminescu
Împlinirea a 168 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu și sărbătoarea Zilei Culturii Naționale au prilejuit evenimente religioase și culturale organizate luni, 15 ianuarie 2018, la Curtea de Argeș, Galați și Giurgiu. În prezența chiriarhilor eparhiilor, elevii seminariști au comemorat personalitatea marelui poet prin poezii, cântece și scenete eminesciene.
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a săvârșit în ziua nașterii poetului Mihai Eminescu slujbă de pomenire în Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeș. A urmat o frumoasă manifestare cultural-artistică organizată de elevii Seminarului Teologic „Neagoe Vodă Basarab” împreună cu dascălii lor. Evenimentul s-a desfășurat în sala de festivități a seminarului, în prezența unui public numeros. IPS Arhiepiscop Calinic a oferit celor prezenți ocazia să vadă manuscrise ale poetului Mihai Eminescu, reunite într-o colecție specială de Academia Română, informează eparhiaargesului.ro.
Programul organizat cu această ocazie a scos în evidență legătura dintre Ziua Culturii Naționale și poetul Mihai Eminescu, fiind prezentate referate și diferite piese muzicale inspirate din poeziile eminesciene. Activitățile dedicate sărbătoririi Zilei Culturii Naționale și poetului Mihai Eminescu continuă în zilele următoare și sunt organizate prin implicarea Biroului de cateheză și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.
Moment comemorativ la Seminarul „Sfântul Apostol Andrei”, Galaţi
În Ziua Culturii Naţionale, care marchează totodată şi 168 de ani de la naşterea „Luceafărului poeziei româneşti”, Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei” din Galați a organizat un eveniment menit să comemoreze personalitatea poetului naţional. În prezența Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în capela seminarului a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru Mihai Eminescu, la care au participat elevi și cadre didactice. Tinerii seminarişti de la clasele primare au prezentat un program cultural dedicat marelui poet român, intonând cântece şi recitând poezii eminesciene, ne-a declarat părintele Rareș Bucur, consilier eparhial. Evenimentul a continuat în sala de conferinţe a seminarului gălăţean, unde Arhiepiscopul Dunării de Jos a ţinut un cuvânt de omagiere a poetului Mihai Eminescu. De asemenea, elevi seminarişti au recitat cele mai cunoscute poezii ale lui Mihai Eminescu, după care au avut loc dezbateri libere pe tema vieţii şi operei geniului literaturii româneşti. La final, toţi cei prezenţi au ascultat, într-o înregistrare de excepţie a marelui actor Dorel Vişan, câteva dintre poeziile eminesciene reprezentative.
În fața statuii lui Mihai Eminescu din parcul gălățean care-i poartă numele, reprezentanţi ai unor instituţii de cultură şi de învăţământ din municipiu au participat la o serie de manifestări culturale dedicate poetului naţional. Actori ai Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, elevi seminarişti şi studenţi, dar şi numeroşi iubitori de Eminescu au evocat personalitatea marelui poet, au recitat poezii şi au interpretat cântece şi scenete care ilustrează chipul şi opera celui care a însufleţit cultura românească. Pe ritmuri de fanfară, cei prezenţi au depus coroane şi jerbe de flori la statuia lui Eminescu.
Expoziția „Cultura română în presa vremii” la Giurgiu
Evenimente dedicate poetului Eminescu au avut loc luni și la Muzeul Județean „Teohari Antonescu” din Giurgiu, unde a fost vernisată expoziția „Cultura română în presa vremii”. La acest eveniment au luat parte și elevi de la Seminarul Teologic „Teoctist Patriarhul” din Giurgiu, însoțiți de pr. prof. Edmond Nicolae Popa, directorul instituției de învățământ, precum și de părintele Marian Ciocănel, parohul vechii Catedrale Episcopale, informează episcopiagiurgiului.ro. Elevii seminarişti au avut bucuria de a lectura articole, texte şi poezii scrise de poeţi, scriitori şi jurnalişti români în care au fost evidențiate personalitatea şi viaţa poetului nostru naţional Mihai Eminescu.
În continuare, elevii seminarului giurgiuvean au participat la o conferință și un spectacol de muzică organizate la Ateneul „Nicolae Bălănescu” din municipiul Giurgiu cu prilejul Zilei Culturii Naționale, la împlinirea a 168 ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu.