Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Manifestări dedicate Sfântului Nifon la Târgoviște
Marţi, 11 august 2015, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, s-au desfăşurat la Târgovişte, în apropierea Catedralei Arhiepiscopale, ceremoniile liturgice dedicate sărbătorii Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti, eveniment la care au participat aproximativ 20.000 de credincioşi.
Racla cu cinstitele moaște ale Sfântului Ierarh Nifon, aflată în patrimoniul spiritual al Arhiepiscopiei Târgoviștei, a fost așezată, ieri-dimineață, spre închinarea credincioșilor într-un baldachin special amenajat în apropierea Catedralei Arhiepiscopale. A urmat apoi săvârșirea Utreniei și a Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori. Din toate colţurile eparhiei și din eparhiile învecinate şi din ţară au sosit pelerini. Anul acesta, trebuie menţionat că la sărbătoare a participat preacuviosul părinte Petros, stareţul Mănăstirii Dionisiu, locaş unde se află mormântul Sfântului Nifon, care a ţinut la finalul Sfintei Liturghii un scurt cuvânt de mulţumire. Cu această ocazie, Înaltpreasfinţitul Părinte Nifon i-a oferit distincţia „Crucea Valahă” a Arhiepiscopiei Târgoviştei. La finalul sfintei slujbe, Înaltpreasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură şi a lansat volumele reeditate: „Răspuns împotriva Catehismului calvinesc - operă misionară și apologetică a Ortodoxiei românești în veacul al XVII-lea”, la 370 de ani de la apariţia sa, și „Molitfelnicul lui Dimitrie Liubavici - operă misionară, spirituală și culturală definitorie a Ortodoxiei românești din secolul al XVI-lea”, la 470 de ani de la apariţia sa.
A urmat premierea a 12 elevi dâmboviţeni care au obţinut rezultate deosebite la olimpiadele naţionale la diferite materii de studiu din timpul anului şcolar. În cuvântul său de învăţătură, Înaltpreasfințitul Părinte Nifon a subliniat că marele arhipăstor este cel dintâi sfânt ridicat la cinstea Sfintelor Altare de pe teritoriul ţării noastre, fiind un erudit ierarh şi om de cultură, personalitate definitorie a spiritualităţii şi culturii ortodoxe şi româneşti de la începutul secolului al XVI-lea, care a înnoit chipul Bisericii noastre străbune, orientând-o spre a răspunde celor mai actuale nevoi pastoral-misionare, oferind un exigent exemplu de viaţă morală şi sfântă.
Luni, 10 august 2015, Vecernia sărbătorii a fost oficiată pe un podium special amenajat în Parcul Mitropoliei, acolo unde se află situată Catedrala Arhiepiscopală. La final, Înaltpreasfințitul Părinte Nifon a acordat diplome speciale pentru şapte elevi din Arhiepiscopia Târgoviștei care au obţinut rezultate deosebite la Olimpiada Naţională de Religie. A urmat, apoi, tradiţionalul pelerinaj al tinerilor din Arhiepiscopia Târgoviştei, procesiunea cu racla Sfântului Ierarh Nifon, la care au participat peste 2.000 de tineri aparţinând comitetelor de tineret parohial, studenţi teologi, elevi seminarişti, membri ASCOR, elevi ai unor şcoli din municipiu, dar şi credincioşi din parohiile din oraş, pe un itinerar care a avut în vedere vechiul centru al municipiului Târgovişte, cu două opriri simbolice, la Mănăstirea Stelea şi la statuia Sfinților Martiri Brâncoveni din faţa primăriei oraşului. Atât în cuvântul său de la plecarea în procesiune, cât şi la cel de la întoarcere, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, a evocat personalitatea Sfântului Ierarh Nifon, marele reorganizator al Bisericii muntene de la începutul secolului al XVI-lea, dar mai ales faptul că el este o pildă de mare demnitate şi de nespusă strălucire morală, cel care a îndemnat mereu la fidelitate faţă de credinţa strămoşească şi la ataşament faţă de cultură, susţinând, întotdeauna, buna şi necesara colaborare dintre spiritualitate şi cultură. El ne-a oferit o pildă de curaj şi de smerenie, de înţelepciune şi de putere, mărturisind, prin faptele sale, că, prin credinţa în Iisus Hristos, fiecare dintre noi putem fi buni creştini şi rodnici creatori de istorie.