De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Manifestări pastorale și cultural-istorice în Protopopiatul Târgu Neamț
În zilele de 28 și 29 septembrie 2021, o delegație a Episcopiei Basarabiei de Sud a făcut o vizită oficială în cadrul Protopopiatului Târgu Neamț, Arhiepiscopia Iașilor.
În după amiaza zilei de marți, parohia Pluton, comuna Pipirig, județul Neamț, a fost gazda Cercului pastoral misionar nr. 4, ocrotit de Sfântul Ierarh Nicolae. Preoții din comunele Vânători-Neamț și Pipirig coordonați de pr. Constantin Cristian Andron, președintele cercului pastoral-misionar preoțesc, au oficiat slujba Vecerniei unită cu Litia, împreună cu delegațiile celor două eparhii din România și Basarabia. Tema tratată a fost „Cimitirul ca expresie a credinței și comuniunii cu cei adormiți” şi a fost susținută de pr. Ioan Marcu. S-a reliefat prin citate biblice și patristice importanța slujbelor ca sentiment al dragostei ce o purtăm pentru cei dragi, plecați la Domnul, dar și forme practice de comuniune - ca pomenirea cu miridă la Sfânta Proscomidie în cadrul Sfintei Liturghii. Alături de preoţii din cadrul cercului pastoral au fost prezenţi și părinții invitați din delegație, ce au luat parte la desfășurarea activității, dintre care amintim: pr. cons. Ioan Pancu, pr. protopop Vadim Drimitenco, pr. protopop Nicolae Axentioi, pr. misionar protopopesc Filip Gheorghe Marian și pr. Gheorghe Trofin, deputat eparhial.
Au mai luat cuvântul părinții de la Centru Eparhial din Basarabia de Sud, exprimâdu-și dragostea față de patria-mamă, România, de frații români, dar și bucuria de a sluji în comuniune și de a se putea exprima liberi.
La final, pr. Nicolae Axentioi a mulțumit tuturor credicioșilor și preoților pentru participare, organizare, rugăciune și comuniunea liturgică, felicitând gazdele pentru primirea călduroasă.
Protocol de înfrățire între Protopopiatul Trgu Neamț și Protopopiatele Ștefan Vodă și Căușeni
A doua zi, cu binecuvântarea IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Modovei și Bucovinei, și a PS Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, la sediul Protoieriei din orașul Târgu Neamț, de la poalele Cetății Neamț, s-a semnat un Protocol de înfrățire între Protopopiatul Târgu Neamț și protopopiatele Ștefan Vodă și Căușeni din Moldova de peste Prut. În salonul de protocol al Protoieriei, pr. Ioan Pancu-consilier administrativ al Episcopiei Basarabiei de Sud, împreună cu pr. Vadim Drimitenco, protopop de Ștefan Vodă în cadrul aceleași episcopii istorice, au avut o întâlnire de lucru cu membrii Cancelariei Protoieriei, condusă de pr. protopop Nicolae Axentioi. În cadrul întâlnirii, s-a purtat un dialog cu privire la organizarea și funcționarea parohiilor reînființate, dar și greutatea dezvoltării lor din punct de vedere administrativ-gospodăresc și cultural-misionar, întru context politic-social mai puțin favorabil decât în România.
Protocolul are ca scop cunoașterea și apropierea între slujitorii sfintelor altare și a enoriașilor, pentru o unitate liturgică euharistică, dar și o eficiență a procesului de extidere bisericească, prin ajutorul duhovnicesc și material, oferit real de parohiile înfrățite.
Protopopiatul Căușeni, coordonat de pr. protopop Andrei Popovici, are în jurisdicție 8 parohii, iar protopopiatul Ștefan Vodă, coordonat de pr. protopop Vadim Drimitenco, 4 parohii, lucru mai puțin întâlnit în țară.
Numărul mic de enorii din diaspora, cât și din Basarabia aduce și dificultăți cu privire la buna desfășurare a activităților, astfel încât semnarea unui protocol de înfrățire era absolut necesar, mai ales în condiția desfășurării Anului omagial al pastorației românilor din afara României, dar și al principiului biblic: „Deci cine ştie să facă bine şi nu face săvârşeşte un păcat!” (Iacov 4, 17)