Comunitatea Parohiei Vad, judeţul Braşov, a adus cinstire Maicii Domnului în zi de hram prin participarea la Sfânta Liturghie săvârşită joi, 21 noiembrie, de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu,
Manifestări religioase în Eparhia Romanului şi Bacăului
În perioada 31 august - 1 septembrie 2013, în Arhiepiscopia Romanului vor avea loc o serie de manifestări religioase. Pe 31 august va ajunge, la Roman, racla în care se află un fragment din moaştele Sfântului Ierarh Nectarie, iar pe 1 septembrie va avea loc sfinţirea bisericii din parohia Cotu Vameş. Duminică după-amiază, la Buhuşi va fi organizat un pelerinaj dedicat Anului omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.
Racla în care se află moaştele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, de la Mănăstirea Radu Vodă, din Bucureşti, se va afla, în perioada 31 august-1 septembrie, în Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi la solicitarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, odoarele sfinte vor ajunge la Catedrala arhiepiscopală din Roman, sâmbătă, 31 august, la ora 9:30, şi vor rămâne spre închinarea credincioşilor până la ora 17:00. Apoi, sfintele moaşte vor fi aşezate la biserica din Cotu Vameş, lângă municipiul Roman, cu ocazia târnosirii bisericii, urmând a se întoarce duminică, 1 septembrie, la Mănăstirea Radu Vodă.
Sfinţirea bisericii din Cotu Vameş
Cel mai impresionant lăcaş de cult, ridicat în mediul rural, în Eparhia Romanului şi Bacăului, după 1989, va fi sfinţit în prima zi a anului bisericesc. Înalt Preasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, vor săvârşi duminică, 1 septembrie, slujba de târnosire a bisericii din Cotu Vameş, Protopopiatul Roman. Sfântul lăcaş, închinat „Bunei Vestiri“ şi „Înălţării Domnului“, a fost construit între 1993-2013. Lucrările au început cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Eftimie, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, iar piatra unghiulară a fost aşezată de vrednicul de pomenire episcop Ioachim Mareş, în 25 martie 1993. „Proiectul sfântului lăcaş a fost conceput de către arhitectul Constantin Amâiei, pictura interioară aparţine lui Hulaşu Marian, iar pictura catapetesmei a fost realizată la Mănăstirea Văratec. Lucrările de construcţie au fost coordonate de preotul paroh Sânică Palade şi de preotul Vasile Iancu, care au fost sprijiniţi, cu multă râvnă, de vrednicii credincioşi ai acestei parohii, precum şi de alţi binefăcători. La acest eveniment religios vor fi aduse, spre închinarea credincioşilor, moaştele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, de la Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti“, a spus pr. Constantin Gherasim, inspector în probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.
Procesiune în oraşul Buhuşi, în prima zi a anului bisericesc
În contextul serbării anului 2013 ca „Anul omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena“, în oraşul Buhuşi va avea loc duminică, 1 septembrie, începând cu ora 15:00, cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, o amplă procesiune la care vor participa preoţi şi credincioşi din cuprinsul Protopopiatului Buhuşi. Evenimentul va începe la Biserica „Sf. Trei Ierarhi“ din localitate, unde vor fi aduse icoanele făcătoare de minuni de la mănăstirile Trifeşti şi Giurgeni. De asemenea, la acest eveniment va fi adusă racla cu sfintele moaşte de la Mănăstirea Ciolpani şi veşmântul Cuvioasei Parascheva, de la Blăgeşti. Alături de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, cler şi credincioşi vor porni în procesiune pe strada Tineretului, iar pe esplanada din faţa Casei de Cultură se va săvârşi slujba de Te Deum, cu ocazia începutului anului bisericesc. Tot aici, prin rugăciuni speciale, vor fi marcate şi începutul anului şcolar, şi sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci, hramul oraşului. După aceasta, toţi cei prezenţi se vor îndrepta spre Catedrala „Sf. Nicolae“ , unde se va oficia slujba Vecerniei, unită cu Litia. Aici vor fi expuse spre închinare cele două icoane făcătoare de minuni, racla cu sfintele moaşte şi veşmântul Sfintei Parascheva. „Un alt moment important îl constituie faptul că, anul acesta, se împlinesc 66 de ani de la sfinţirea Catedralei „Sf. Nicolae“ din Buhuşi, prilej cu care au fost aduse, atunci, moaştele Cuvioasei Parascheva de la Iaşi, aşa cum reiese şi din documentul original, găsit de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul în piciorul sfintei mese“, a precizat pr. Vasile Cozma, protopop al Protoieriei Buhuşi, organizatorul principal al acestui eveniment.