De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
„Mântuitorul ne cheamă la un mod de viață superior”
În Duminica a 3‑a după Rusalii, în mijlocul credincioșilor și pelerinilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului a poposit Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal. Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie la Altarul de vară al sfântului lăcaș, înconjurat de un sobor de clerici din care au făcut parte părintele arhimandrit Dionisie Constantin, consilier patriarhal; părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, eclesiarh al Paraclisului Catedralei Naționale; părintele Ion Dragomir, consilier patriarhal; părintele Codruț Toader, inspector eparhial; ierodiaconul Nicolae Iftimiu, consilier patriarhal, precum și alți preoți și diaconi.
După citirea pasajului evanghelic duminical, care cuprinde un fragment din Predica de pe munte (Matei 6, 22‑33), Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre modul în care omul trebuie să‑și stabilească prioritățile în viață pentru a nu trece cu vederea lucrurile cu adevărat importante.
„Mântuitorul Hristos nu ne spune că necesitățile de bază, precum hrana și hainele, nu sunt importante, ci mai degrabă ne invită să reconsiderăm alegerile noastre zilnice, pentru a nu rămâne prinși sau izolați în obsesia lucrurilor materiale, a căutării succesului cu orice preț, chiar și cu prețul pierderii sufletului nostru. (...) Mântuitorul ne cheamă astăzi la un mod de viață superior, care conduce la viața veșnică. Ne învață să căutăm esențialul, să ne eliberăm de atâtea griji inutile care ne sufocă. Ne învață să ne dezlipim de dorința obsesivă de avere, de banul idolatrizat și apoi risipit. Ne învață să‑L punem pe El, pe Hristos, pe primul loc în viața noastră. El ne poate elibera de toate grijile vieții și de idolatriile care ne fac sclavi. Tema centrală din Evanghelia de astăzi, deși rostită doar în ultimul verset, este Împărăția lui Dumnezeu. Dumnezeu este cu noi atunci când Îl chemăm, El intră în inima omului dacă omul Îl primește. Și se sălășluiește în inima omului și face să crească Împărăția Lui înlăuntrul nostru. Această Împărăție semnifică de fapt domnia lui Dumnezeu în inimile oamenilor, acolo unde aceștia Îl ascultă. Părintele Stăniloae spunea că Împărăția lui Dumnezeu este în același timp un dar și o promisiune. Ea ne‑a fost dăruită prin Hristos, și este trăită chiar de aici, din viața noastră, dar există și o venire istorică a Împărăției lui Dumnezeu, care trebuie încă să se împlinească în plenitudine, în desăvârșire. De aceea, în fiecare zi noi Îl rugăm pe Dumnezeu Tatăl: «Vie Împărăția Ta»”, a spus ierarhul.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic „Anastasis” al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.