În Duminica a 30‑a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Halânga, Protopopiatul Drobeta, unde a săvârșit Sfânta
Mărginimea Sibiului la Muzeul Etnografic
Expoziţia „Mărginimea Sibiului“ s-a deschis publicului la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca şi va putea fi vizitată până pe 22 septembrie, urmând să fie apoi itinerată în Elveţia.
Asociaţia Swiss WebAcademy a lansat un proiect de valorificare pe termen lung a Mărginimii Sibiului, pentru păstrarea şi promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor specifice, oferind informaţii accesibile publicului larg şi foarte utile cercetătorilor pe site-ul www.marginimeasibiului.com.
Website-ul este proiectat să devină, în exclusivitate, o adevărată arhivă online de fotografii şi documente provenite din instituţiile partenere.
Mărginimea Sibiului este o zonă unică în România, plină de istorie, cultură şi peisaje naturale de excepţie, în care s-au născut Emil Cioran, Octavian Goga, D. D. Roşca şi mulţi alţii. Situat la sud de Sibiu, la poalele Carpaţilor, este un spaţiu reprezentativ pentru vechile tradiţii legate de creşterea oilor, meşteşugurile tradiţionale sau portul popular specific.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Naţional Brukenthal, Complexul Naţional Muzeal ASTRA, ASTRA Film, Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti, Muzeul Etnografic din Geneva, Elveţia, Asociaţia „Reuniunea Mărginenilor“, Biserica Evanghelică din Cisnădioara, Centrul de dialog şi cultură „Friedrich Teutsch“ al Bisericii Evanghelice C.A., Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu, Asociaţia Judeţeană de Turism Sibiu, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sibiu, Primăria Oraşului Sălişte şi alţi colaboratori locali şi naţionali.
200 de imagini din Mărginime
Vizitatorii au posibilitatea să admire peste 200 fotografii ce surprind întreaga viaţă a comunităţilor din Mărginimea Sibiului. Jocurile junilor, obiceiul „Mironosiţelor“, viaţa de zi cu zi a oierilor, a pălărierilor, a curelarilor, a cojocarilor sau opincarilor, lăcaşurile de cult, pelerinajul de Florii şi alte manifestări spirituale sunt doar câteva dintre aspectele vieţii comunitare din Mărginimea Sibiului ce au fost surprinse în imaginile expuse în expoziţie. Prin lansarea portalului mărginimeasibiului.ro, vizitatorii expoziţiei se pot bucura de beneficiile codurilor QR imprimate pe imaginile expuse şi care deschid portalul amintit cu ajutorul unei tablete sau a unui smartphone.