Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Marş pentru viaţă, la Iaşi - „1 iunie - Ziua copilului născut şi nenăscut“
▲ În fiecare an, cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) - filiala Iaşi organizează o serie de manifestări sub genericul „1 iunie - Ziua copilului născut şi nenăscut“ ▲
În cadrul acestora, vineri, de la ora 17:00, pe străzile Iaşului, tineri, preoţi, copii şi părinţi au mers în tăcere, rugându-se pentru copiii care sunt ucişi prin avort. „Marşul vieţii“ a pornit din Parcul Copou şi s-a încheiat la Catedrala mitropolitană. Au participat aproximativ 200 de persoane, care aveau în mâini pancarte cu mesaje precum: „Şi copilul nenăscut e fiinţă umană“, „Avortul - soluţie de moment, consecinţă de durată“, „Şi mama şi copilul au dreptul la viaţă“ sau „Viaţa începe din momentul concepţiei“. „Cred că este datoria noastră să facem cunoscut numărul încă mare de avorturi care se face în Iaşi. Nu trebuie să rămânem indiferenţi, suntem tineri şi trebuie să avem o atitudine faţă de problemele cu care se confruntă societatea. Am venit aici în spirit de solidaritate şi nu îmi pare rău. Avortul provoacă multă durere şi trebuie să facem şi noi ceva, să fim responsabili“, ne-a declarat cu entuziasm tânăra studentă Delia. Scopul acţiunii Marşul vieţii, un marş al rugăciunii în taină, are ca scop conştientizarea populaţiei asupra sacralităţii vieţii şi asupra consecinţelor de ordin spiritual ale avortului, tragerea unui semnal de alarmă privind uşurinţa cu care se recurge la avort, avertizarea în ceea ce priveşte puţina informare a femeilor/cuplurilor cu privire la avort şi consecinţele sale. Prin această acţiune se doreşte, de asemenea, reducerea numărului de avorturi în Iaşi, motivarea populaţiei pentru a participa la campania de strângere de semnături în vederea legalizării obligativităţii consilierii femeilor/cuplurilor înainte de a recurge la avort şi recunoaşterea sindromului post-avort. „În primul rând, ne-am rugat lui Dumnezeu pentru acele mame care sunt predispuse la avort să le lumineze Dumnezeu mintea pentru a găsi o altă soluţie în această problemă şi pentru copiii cărora le-a fost luat dreptul la viaţă. Am simţit multă durere în suflet pe parcursul acestei acţiuni, dar m-am bucurat când am intrat cântând «Hristos a înviat!» în Catedrala mitropolitană. Sperăm ca Dumnezeu să audă rugăciunile noastre, iar cei în măsură să schimbe ceva în privinţa numărului îngrijorător de avorturi la cerere să nu rămână indiferenţi“, a afirmat Bogdan Popescu, coordonator al proiectului „Dreptul la viaţă“. Programul „1 iunie - Ziua copilului născut şi nenăscut“ a debutat pe 29 mai şi se va încheia astăzi. Este organizat de ASCOR, cu sprijinul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi în parteneriat cu Fundaţia „Solidaritate şi Speranţă“, Biroul de Asistenţă Socială „Diaconia“, protopopiatele Iaşi 1 şi 2, Asociaţia de caritate „Primul Pas“, Centrul Diecezan Caritas şi Biserica „Naşterea Domnului“.