Marți, 7 ianuarie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Parohia „Sfântul Dumitru” Narcisa, Bacău, din sobor făcând parte preoții slujitori ai acestui sfânt chivot băcăuan și alți preoți băcăuani. La slujbă au participat credincioșii parohiei, precum și alți pelerini veniți pentru împreună-rugăciune la ceas de sărbătoare închinată Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului.
„Marșul libertății” la trei decenii de la Revoluția din 1989
La împlinirea a 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, la Timișoara, s-a desfășurat duminică, 15 decembrie, „Marșul libertății”, manifestare ce a deschis seria dedicată comemorării celor trei decenii de la evenimentele ce au schimbat istoria recentă a României. Sute de timișoreni au pornit din Piața Maria, pe același traseu ca la Revoluție, spre Piața Victoriei, locul în care Timișoara a fost proclamată pe 20 decembrie 1989 primul oraș din România liber de comunism.
După un tur al Pieței Victoriei, participanții s-au oprit pe platoul din fața Catedralei Mitropolitane, unde, într-un glas, la fel ca la Revoluție, au rostit rugăciunea „Tatăl nostru”. Apoi, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a rostit un cuvânt despre începutul revoluției, atunci când s-au strigat cuvintele „Libertate” și „Dumnezeu există!”.
„În aceste clipe, să ne îndreptăm gândurile noastre către cei care, în urmă cu 30 de ani, cu al lor sânge au stropit spațiul dintre Operă și Catedrală. Să nu uităm drapelul sfâșiat de atunci, primul semn al libertății din țara noastră. Dumnezeu să-i odihnească în pace și să mângâie familiile lor! Dumnezeu să-Și reverse harul iubirii Sale peste țara noastră!”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
În semn de omagiu pentru eroii care și-au dat viața în decembrie 1989, pe scările monumentalului locaș de cult, devenit un simbol al Timișoarei și al Revoluției, s-au depus candele aprinse. În continuare, Corul Avocaților din Timișoara a susținut, în catedrală, un program de colinde tradiționale, în semn de recunoștință pentru sacrificiul eroilor care și-au dat viața în ‘89 pentru reclădirea societății românești având la bază libertatea și democrația.