„Marșul pentru viață” a fost organizat sâmbătă, 29 martie, în mai multe localități din Arhiepiscopia Iașilor. Tema ediției din acest an a fost „Fiecare om contează”. La Iași, un număr
Marșuri pentru viață în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților
Manifestările dedicate celebrării sfințeniei vieții, desfășurate în luna martie în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, au fost încununate marți, 25 martie 2025, de organizarea în întreaga eparhie a „Marșului pentru viață”, eveniment care și-a propus conștientizarea deplinei umanități a copiilor nenăscuți și sensibilizarea societății privind sprijinirea femeilor aflate în criză de sarcină.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, „Marșul pentru viață”, demers care se află la cea de-a XVI-a ediție în județul Suceava, s-a desfășurat în acest an în toate cele cinci protopopiate ale eparhiei, în municipiile Suceava, Rădăuți, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei.
Potrivit inițiatorilor, între partenerii acestui proiect se numără parohiile din cuprinsul protopopiatelor, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava, Fundația „Dosoftei Mitropolitul”, Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români - filiala Suceava, Asociația Tinerilor Ortodocși Suceveni, Asociația Bucovina Profundă, Asociația ProVita - filiala Suceava, Centrele de Tineret Ecclesia, Asociația „Anastasie Crimca”, Asociația Părinți pentru Ora de Religie - filiala Suceava, precum și alte instituții publice și private.
Organizată prin Sectorul catehizare, tineret și educație pentru viață, manifestarea adresată tuturor celor care au dorit să arate că susțin unul dintre cele mai de preț daruri primite de la Dumnezeu s-a bucurat de prezența a numeroși clerici și mireni. Familii cu copii, tineri și persoane în vârstă au mărșăluit în după-amiaza praznicului Bunei Vestiri pe străzile municipiilor Suceava, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei și Rădăuți, purtând în mâini flori, baloane și pancarte cu mesaje menite să promoveze viața și să încurajeze ocrotirea copiilor născuți și nenăscuți, exprimând totodată susținerea față de valorile familiei și transmiterea unui mesaj de solidaritate pentru femeile ce rămân însărcinate.
La finalul fiecărui traseu din cele cinci locații a fost săvârșit un Trisaghion pentru „mamele și pruncii nevinovați adormiți întru nădejdea Învierii”.
După oficierea slujbei de pomenire, în municipiul Suceava, pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor a avut loc un moment artistic deosebit. Invitații speciali ai acestei ediții au fost elevi ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava, Grupul vocal „Ulciorașul Bucovinei”, coordonat de prof. Mariana Donisan, Grupul tradițional „Veșnicia s-a născut la sat”, coordonat de prof. Maria Tanasă, și tinerii Oastei Domnului din județul Suceava.
Pe parcursul itinerarelor stabilite în cele cinci protopopiate, participanții au interpretat cântece dedicate mamei, cea care prin dragostea și permanenta purtare de grijă are un rol esențial nu doar în creșterea și educarea copiilor ei, ci implicit și în dezvoltarea societății și în formarea unui viitor luminos pentru întreaga lume.