La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Martin Tamcke a vorbit studenţilor din Sibiu
Studenţii de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu au avut posibilitatea să-l audiezepe profesorul Martin Tamcke de la Universitatea din Goettingen, Germania. Renumitul profesor şi diplomat a vorbit ieri, 1 aprilie, studenţilor teologi despre viaţa şi învăţăturile Sfântului Isaac Sirul, iar mai apoi a prezentat pe larg situaţia creştinismului din Orient.
Profesorul german este un teolog cunoscut în toată lumea pentru preocupările sale de cercetare a istoriei creştinismului din Orient, dar şi pentru implicarea sa activă, ca şi consultant al Guvernului Germaniei pe problemele interreligioase din Siria, în aplanarea conflictelor violente dintre musulmanii şi creştinii din ţări precum Siria, Arabia Saudită, Qatar sau Yemen. Două dintre lucrările sale cu privire la creştinismul din această parte a lumii au fost traduse şi în limba română, iar în cursul acestui an, la Editura Andreiana, va fi tradusă şi cartea „Creştinii din Tur Abdin“ a profesorului german.
Martin Tamcke este un apropiat al Bisericii Ortodoxe, fiind implicat şi în relaţiile ecumenice dintre Bisericile Luterane şi cele de tradiţie răsăriteană.
Studenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Sibiu au participat în număr mare la cursul susţinut de profesorul Martin Tamcke. Moderatorul întâlnirii a fost pr. prof. dr. Vasile Mihoc, cu ajutorul căruia studenţii au beneficiat de traducerea expunerii şi de comunicarea întrebărilor şi comentariilor.
„Deja mă simt ca acasă“
Cursul susţinut la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu face parte dintr-un program de colaborare între universităţile din Sibiu, respectiv Goettingen. Martin Tamcke este familiarizat cu mediul academic sibian, datorită vizitelor academice periodice efectuate în cetatea transilvană.
„Întâlnirea de astăzi cu studenţii teologi a fost posibilă datorită parteneriatului pe care Facultatea de Teologie din Sibiu îl are cu Facultatea de Teologie din Goettingen. Până acum am mai avut câteva vizite, între ele amintind pe cea din vara trecută, când am fost însoţit de câţiva studenţi. De asemenea, câţiva dintre profesorii şi studenţii de la Sibiu ne-au vizitat în Germania. În prima zi am vorbit teologilor despre hermeneutica textelor, iar astăzi, am decis în ultimul moment să vorbesc despre Sfântul Isaac de Ninive. Am mulţi prieteni în Sibiu şi deja mă simt ca acasă, dar în acelaşi timp am sentimentul că mai avem încă de lucru pentru a ne apropia şi mai mult. Am fost foarte mulţumit de atenţia din partea studenţilor. Întrebările punctuale au arătat că auditoriul m-a urmărit cu atenţie şi cred că studenţii de la Sibiu sunt foarte implicaţi în astfel de teme, cum ar fi situaţia din Siria“, ne-a spus profesorul Martin Tamcke.
În cele trei zile ale vizitei la Sibiu, profesorul german a mai vorbit şi doctoranzilor în Teologie, precum şi cursanţilor de la Departamentul de Teologie Evanghelică din cadrul Universităţii „Lucian Blaga“.