În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Martiriul, vocaţia poporului român
Luni, 17 martie, în Amfiteatrul „Dumitru Stăniloae“ al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti a fost organizată o nouă conferinţă cultural-duhovnicească. Tema întâlnirii a fost „Despre martiri“, iar invitat a fost actorul Dan Puric.
Tema celei de-a XII-a conferinţe cultural-duhovniceşti, dar şi renumele invitatului au atras numeroşi preoţi profesori şi studenţi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, oameni de cultură şi credincioşi din Capitală. Tema a fost aleasă de organizatorul conferinţelor cultural-duhovniceşti de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, pr. lect. univ. dr. Gheorghe Holbea, prodecan al instituţiei de învăţământ, întrucât în această lună, martie, sunt pomeniţi Sfinţii 42 de Mucenici din Amoreea, Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia şi, de asemenea, tot în această lună s-au împlinit 110 ani de la naşterea lui Mircea Vulcănescu, un luminos chip de mărturisitor creştin.
În deschiderea evenimentului, pr. prodecan Gheorghe Holbea a subliniat necesitatea cunoaşterii semnificaţiilor martiriului sau muceniciei, ca fiind o eliberare şi o mărturie a Bisericii ce nu ţine neapărat seama de prigonitori sau torţionari. „Nu prigonitorii, persecutorii şi torţionarii fac mucenici, ci duhul acesta în Hristos, pentru că nu toţi cei care mor pentru o cauză neapărat sunt mucenici. Mucenicul este cel care a depăşit toate constrângerile epocii în care trăieşte şi, în acelaşi timp, este, am putea spune, un nonconformist, pentru că el ajunge la această libertate lăuntrică şi face acest gest de a ierta pe ceilalţi, precum Mântuitorul Iisus Hristos a zis: «Părinte, iartă-le lor, că nu ştiu ce fac» (Luca 23, 34), şi apoi Sfântul Arhidiacon Ştefan: «Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta!» (Faptele Apostolilor 7, 60), şi până la jertfa Martirilor Brâncoveni şi a lui Mircea Vulcănescu, al cărui cuvânt din închisoare este «Să nu ne răzbunaţi!» Mucenicul este cel care a ajuns la o stare de libertate lăuntrică şi cel care a ajuns să ierte, dăruindu-se de fapt unui crez care este dincolo de această lume, dincolo de un paradis terestru. Toate ideologiile îşi revendică la un moment dat martirii, dar martirii lor se revendică doar la un paradis terestru. Aici vorbim despre Împărăţia cerurilor, cum a făcut Sfântul Arhidiacon Ştefan, care a încheiat cuvântul său în faţa celor care se pregăteau să-l ucidă: «Iată, văd cerurile deschise şi pe Fiul Omului stând de-a dreapta lui Dumnezeu!» (Faptele Apostolilor 7, 56). Este vorba despre o vedere. Martirii, de fapt, sunt nişte vizionari, nişte profeţi ai timpului care întotdeauna deschid spre Împărăţia cerurilor şi pentru ei moartea nu este o acoperire, ci o descoperire, este o revelaţie“, a precizat pr. Gheorghe Holbea.
Motivaţia alegerii invitatului serii, actorul Dan Puric, a mai arătat organizatorul evenimentului, a fost determinată de sensibilitatea acestuia pentru mărturisitori şi de crezul său, asemenea lui Mircea Vulcănescu şi altor mari oameni de spirit ai neamului românesc, în vocaţia poporului român într-o vreme în care toată lumea este dispusă spre defetism şi descurajare.
Mărturisirea, a arătat Dan Puric, înseamnă privirea înspre trecut pentru îmbunătăţirea prezentului şi un act de însănătoşire, de igienizare, iar martirii nu ţin cont de istorie, ci numai de chipul lui Dumnezeu. „Toţi mărturisitorii au adus trecutul ca să poată repara şi înălţa prezentul. Suntem într-o situaţie, după părerea mea, nepereche, tragică a României, şi ceea ce ne poate salva este trecutul martiric. Aici este dimensiunea demnităţii noastre, pe care sigur s-au străduit timp de 70 de ani să o şteargă, să o dezrădăcineze atât comunismul roşu, cât şi comunismul albastru globalizant. Un om fără această identitate martirică este foarte uşor de manipulat. Eu cred că e nu numai o datorie a tinerilor teologi, ci şi a întregului popor român. Este fundamentul nostru. Ştiţi cum zicea Eminescu: «Panule, ştii tu că în lumea asta nu este nimic mai interesant decât istoria poporului nostru, trecutul lui… tot, tot este un şir neîntrerupt de martiri», fără să ştie că şi el va face parte din acest şir. Martirii sunt tăria noastră. Ei sunt dincolo de timpul istoric, ei sunt în veac“, a subliniat Dan Puric.
Evenimentul a cuprins şi două momente muzicale susţinute de Grupul vocal „Sfântul Ştefan cel Mare“ al studenţilor teologi bucureşteni.