Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
„Martirul este cel mai aproape de Hristos“
Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe a fost un prilej de bucurie duhovnicească pentru obştea Mănăstirii Cernica de lângă Bucureşti şi pentru sutele de credincioşi care s-au rugat şi recules la acest aşezământ, în ziua hramului bisericii mari ctitorită de Sfântul Ierarh Calinic. Monahii şi credincioşii au fost binecuvântaţi ieri de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a participat la Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învăţătură despre viaţa şi cinstirea Sfântului Gheorghe.
Anul acesta, sărbătoarea Sfântului Gheorghe a fost prăznuită în lumina sărbătorii Sfintelor Paşti; de aceea, sute de credincioşi din Bucureşti şi împrejurimi şi-au îndreptat paşii ieri spre un loc special de rugăciune: Mănăstirea Cernica. Scăldată în lumină şi împrejmuită din trei părţi de apele liniştite ale lacului cu acelaşi nume, mănăstirea l-a cinstit ieri cu strălucire monahală pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, ocrotitorul bisericii mari din mănăstire, ctitorită de legendarul ei stareţ şi părinte duhovnicesc, Sfântul Calinic de la Cernica.
În ziua hramului, mănăstirea a fost vizitată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a participat la Sfânta Liturghie, a cinstit moaştele Sfântului Calinic şi ale Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica şi a rostit un cuvânt de învăţătură celor prezenţi în biserică. „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe ne arată puterea credinţei martirilor, care nu este o simplă convingere intelectuală. Martirii nu au apărat o idee, ci au arătat o legătură deosebită a credinciosului cu Hristos Cel răstignit şi înviat, încât puterea lor de a suferi chinurile şi de a accepta moartea vine de la Hristos. De aceea în primele veacuri s-au spus cuvintele în limba latină: «Christus in martyre est», care înseamnă că Hristos este prezent în martir sau în martiri. Martirii simţeau că cineva suferă împreună cu ei şi pentru ei şi le dă putere ca să poată birui frica de moarte şi suferinţele chinurilor. Martirul este cel mai aproape de Hristos Cel răstignit care atunci când a murit pe Cruce nu S-a răzbunat, nu a răspuns la răutate cu răutate, la violenţă cu violenţă, ci a biruit răul prin o atitudine paşnică şi a zis: «Părinte, iartă-le lor că nu ştiu ce fac»“, a spus Patriarhul României.
Asceza duhovnicească a mucenicilor şi răbdarea lor în chinuri şi în moarte grea au constat în manifestarea bunătăţii şi iubirii lor care au depăşit ura şi violenţa chinuitorilor. Acestea constituie o aşezare în chipul şi modelul lui Hristos. „Martirii sau mucenicii sunt numiţi «buni biruitori» pentru că bunătatea lor s-a arătat până la capăt. Nu au răspuns duşmanilor şi celor care îi urau, chinuiau şi ucideau cu răutate. În ei a biruit Duhul lui Hristos, Cel iertător şi paşnic, Duhul Sfânt a biruit duhul lumesc al păcatului, al urii, al răutăţii şi violenţei chinuitorilor. Expresia «purtător de biruinţă» atribuită Sfântului Gheorghe şi altor mucenici militari, în general, înseamnă că biruinţa vine de la Dumnezeu, de la Hristos, dar omul martir este purtător de biruinţă, după cum sfeşnicul poartă lumina. Martirul arată biruinţa lumii, ca fiind prezenţa lui Hristos în el“, a spus Preafericirea Sa.
La finalul cuvântului de învăţătură, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit Mănăstirii Cernica mai multe cărţi de folos teologic, duhovnicesc, pastoral şi liturgic, iar credincioşilor prezenţi le-a oferit iconiţe cu chipul Sfântului Gheorghe şi Pastorala de Paşti intitulată „Învierea lui Hristos - întărirea martirilor“.