Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Mărturii ale hărniciei preoților și credincioșilor
În Duminica a 18-a după Rusalii, închinată momentului evanghelic al Pescuirii minunate, credincioșii din patru biserici de parohie din județele Brăila, Călărași, Giurgiu și Tulcea au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de chiriarhii lor. Cu această ocazie, unele locașuri au fost sfințite și binecuvântate după lucrări de restaurare și înnoire, iar credincioșii și slujitorii au fost încurajați să continue lucrarea de zidire și înfrumusețare a bisericilor.
Duminică, 24 septembrie 2017, numeroși credincioși din localitatea Tătaru, județul Brăila, au participat la sfințirea Bisericii „Sfântul Nicolae”. Slujba de sfințire și Sfânta Liturghie au fost săvârșite de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Pentru implicarea în lucrările de reparaţii capitale şi restaurare a picturii locaşului de cult, la finalul Sfintei Liturghii oficiate la Altarul de vară amenajat în apropierea bisericii, părintele paroh Dan Ene a primit rangul de iconom, iar părintele coslujitor Constantin Guzu a primit rangul de sachelar, informează pr. Rareş Bucur, inspector eparhial. Sărbătoarea din Parohia Tătaru s-a încheiat cu săvârşirea slujbei Parastasului pentru slujitorii şi ctitorii trecuţi la Domnul, urmată de tradiţionala agapă creştinească, la care au fost invitați toți credincioșii prezenți. După rânduiala Bisericii Ortodoxe, toți credincioșii prezenți la slujba de sfințire au trecut prin Sfântul Altar, închinându-se înaintea Sfintei Mese, sărutând Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce și primind binecuvântarea Arhiepiscopului Dunării de Jos. După slujbă, IPS Arhiepiscop Casian a vorbit despre acest eveniment important pentru comunitatea locală: „Pescuirea minunată din corăbiile de pe Lacul Ghenizaret s-a transferat, așa cum arată și Dumnezeiasca Evanghelie, prin slujirea preoților și prin lucrarea credincioșilor, pe uscat, în această frumoasă localitate, unde este o biserică monumentală foarte bine înnoită la exterior, dar mai ales la interior, prin restaurarea picturii. Aceasta este mărturia rugăciunii, lucrării și hărniciei preoților și credincioșilor care reprezintă acel adânc de iubire de Dumnezeu, de Biserică și de credincioși, precum se vede la «pescuirea minunată» de la Biserica «Sfântul Nicolae» din Parohia Tătaru”.
În Duminica a 18-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Mircea Vodă din municipiul Călărași. În cuvântul de învăţătură adresat numeroşilor credincioşi prezenţi, Preasfinţia Sa a vorbit despre pescuirea minunată, săvârșită de Mântuitorul Iisus Hristos înaintea chemării la apostolat a ucenicilor Săi, despre exemplul de smerenie pe care ni-l dă Simon Petru și despre chemarea Sfinților Apostoli pentru a fi pescari de oameni, se arată pe site-ul Eparhiei Sloboziei și Călărașilor, sf-esc.ro.
O biserică din Giurgiu a primit ca ocrotitoare pe Sfânta Tecla
Credincioșii Parohiei Poenari Moșteni din comuna Ulmi, Protopopiatul Bolintin, județul Giurgiu, au participat duminică, 24 septembrie 2017, la sfințirea Bisericii „Intrarea Domnului în Ierusalim”, săvârșită de Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului. Cu acest prilej, noua biserică a mai primit ca ocrotitori spirituali, alături de Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou și Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul, pe Sfânta întâia Muceniță și întocmai cu Apostolii Tecla și pe Sfântul Cuvios Siluan Athonitul, informează episcopiagiurgiului.ro. În cuvântul rostit cu prilejul sfinţirii locaşului de cult, Episcopul Giurgiului le-a vorbit numeroșilor credincioși prezenți despre simbolistica slujbei de târnosire a bisericilor ortodoxe, arătând că, odată sfințită, biserica este închinată lui Hristos și proclamată ca spațiu de liturghisire și de sfințire a credincioșilor, prin săvârșirea sfintelor slujbe și a Sfintelor Taine. „Pentru bucuria acestei sărbători prilejuite de sfințirea noii biserici, toți credincioșii ortodocși primesc binecuvântarea să intre în Sfântul Altar, fiecare rugându-se lui Dumnezeu să sfințească viața lui, așa cum a fost sfințită biserica nouă. Odată cu sfinţirea locașului închinat lui Dumnezeu are loc şi sfinţirea sufletelor noastre”, a concluzionat Preasfințitul Părinte Ambrozie. La finalul Sfintei Liturghii, Episcopul Giurgiului a acordat distincţia de iconom stavrofor părintelui paroh Constantin Cristian, în semn de recunoștință față de rodnica activitate pastoral-misionară desfășurată în cuprinsul parohiei pe care o are în păstorire, dăruindu-i mai multe volume de cărți și o icoană cu Sfinții Împărați Constantin și Elena. La rândul său, părintele paroh a mulțumit Preasfinției Sale pentru binecuvântarea împărtășită enoriașilor din Parohia Poenari Moșteni, oferindu-i un baston arhieresc și un buchet de flori. Tot cu acest prilej, Episcopul Giurgiului a înmânat mai multe diplome de vrednicie și câte o icoană celor care s-au implicat în mod deosebit în lucrarea de înfrumusețare a bisericii, felicitând întreaga comunitate pentru sprijinul acordat părintelui paroh în proiectul de ridicare a locașului de cult din satul Poenari.
Liturghie misionară în Tulcea
Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica „Naşterea Maicii Domnului” din Parohia Cataloi, Protopopiatul Tulcea. În cuvântul de învăţătură, Preasfinția Sa a vorbit despre importanța propovăduirii cuvântului Evangheliei prin grai şi prin faptă spre instaurarea păcii şi a dreptăţii în lume, ca o pregustare a veşnicelor bunătăţi ale Împărăţiei cerurilor. În Parohia Cataloi, în ultimii ani s-au desfășurat ample lucrări de consolidare şi de restaurare a sfântului locaş de închinare construit în stil bizantin la începutul secolului XX.