Marți, 7 ianuarie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Parohia „Sfântul Dumitru” Narcisa, Bacău, din sobor făcând parte preoții slujitori ai acestui sfânt chivot băcăuan și alți preoți băcăuani. La slujbă au participat credincioșii parohiei, precum și alți pelerini veniți pentru împreună-rugăciune la ceas de sărbătoare închinată Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului.
Mărturii de artă şi cultură ortodoxă tulcene
Episcopia Tulcii şi Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“ din Capitală au vernisat ieri, 26 septembrie, expoziţia „Mărturii de artă şi cultură ortodoxă din Episcopia Tulcii“. La acest eveniment al mărturiilor multiculturalităţii şi interetnicităţii meleagurilor dobrogene au participat ierarhi, clerici, academicieni şi iubitori de cultură.
Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“ din Capitală găzduieşte în următoarele săptămâni expoziţia dedicată artei bisericeşti, fiind organizată în parteneriat cu Episcopia Tulcii, pentru a scoate la lumină vechi mărturii de artă şi cultură ortodoxă tulcene. Evenimentul a fost deschis de către directorul general al Muzeului Naţional al Satului, conf. univ. dr. Paulina Popoiu, care a precizat că manifestarea face parte din proiectul „Biserica, centrul spiritual al satului“, în cadrul căruia în aceste săptămâni sunt expuse obiecte de cult şi icoane vechi pentru ca românii să vadă măiestria meşterilor anonimi şi să înţeleagă ce a însemnat creştinismul pentru străbunii noştri. De asemenea, a mai punctat directorul muzeului, expoziţia este importantă nu numai din punct de vedere material, ci mai ales spiritual, întrucât aceste exponate sunt şi mărturii ale multiculturalităţii şi interetnicităţii meleagurilor dobrogene.
În continuare, Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a transmis binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru organizarea acestei expoziţii şi şi-a exprimat bucuria aducerii din Dobrogea a unor odoare sfinte pe care nu toţi bucureştenii au ocazia să le viziteze în mănăstirile tulcene.
La evenimentul din Muzeul Naţional al Satului au mai luat cuvântul acad. Răzvan Theodorescu, care a arătat că pământul dobrogean este inima puternică a spiritualităţii şi a civilizaţiei regiunii culturale sud-est europene; acad. Gheorghe Vlăduţescu, care a precizat că Episcopia Tulcii este moştenitoarea unui ţinut cu o mare încărcătură istorică şi locul cu o configuraţie geografică şi spirituală aparte a ţării noastre, deoarece a fost locul de întrepătrundere a două mari istorii: cea greacă şi cea creştină; Sorin Sebastian Duicu, cel care a ales cele mai reprezentative exponate sau „fărâme din veşnicia Dobrogei“ pentru expoziţia de la Muzeul Satului din Capitală.
Participanţii au avut prilejul să asculte şi un scurt concert de cântări religioase susţinut de Grupul psaltic „Tronos“ al Catedralei patriarhale.
„Pentru Episcopia Tulcii, această expoziţie, pe care am vernisat-o la Muzeul Satului «Dimitrie Gusti» din Bucureşti, reprezintă un moment de bucurie şi, în acelaşi timp, un moment de înălţare sufletească. Este un moment de bucurie, întrucât bucureştenii vor avea posibilitatea să vadă, atât timp cât va dura expoziţia, obiecte de cult, cărţi vechi, dar şi frumoase icoane adunate de la mănăstirile şi de la bisericile din Episcopia Tulcii. Este un moment de înălţare sufletească pentru că aceste obiecte de cult şi icoane străvechi vorbesc despre spiritualitatea înaintaşilor noştri în pământul acesta binecuvântat al Dobrogei, în acest pământ dintre Dunăre şi mare, care a fost străbătut de paşii Sfântului Apostol Andrei, frământat apoi cu sângele mucenicilor care au plămădit credinţa şi pe care au exprimat-o înaintaşii noştri în aceste frumoase icoane şi obiecte de cult, ce sunt podoaba lăcaşurilor sfinte din Eparhia Tulcii şi ne îndeamnă şi pe noi, cei de astăzi, la slujirea devotată a altarului străbun şi a pământului românesc. În acelaşi timp, ne îndeamnă să fim la înălţimea vocaţiei, să fim alături de cei care iubesc frumosul şi de cei care iubesc spiritualitatea ortodoxă“, a spus Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii.
Expoziţia „Mărturii de artă şi cultură ortodoxă din Episcopia Tulcii“ poate fi vizitată până pe 17 noiembrie, în Sala „Gheorghe Focşa“ a Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“ din Capitală.