Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Masă rotundă cu elevii la Parohia „Naşterea Domnului“
La Parohia „Naşterea Domnului“ din Cluj-Napoca a avut loc joi, 16 octombrie, primul dialog cu elevii de la Şcoala „Constantin Brâncuşi“ din municipiu, pe tema „Am nevoie de un model de urmat în viaţă? Unde să-l găsesc?“. Prima dezbatere a avut tema „Două vârste, aceeaşi dăruire: două vieţi puse în slujba oamenilor“.
La mesele rotunde care au loc în cadrul parteneriatului „Cu Hristos în faţa marilor încercări ale vieţii de şcolar“, încheiat între parohia păstorită de pr. Nicolae Buda şi unitatea de învăţământ, coordonată de directoarea Eugenia Marcu, sunt invitaţi credincioşi din parohie şi nu numai care prin cuvânt, dar mai ales prin faptă, adică prin modul cum şi-au trăit şi îşi trăiesc viaţa, arată tinerilor că modelele adevărate pentru ei sunt oamenii obişnuiţi care îşi fac datoria acolo unde se află.
Prima dezbatere s-a numit „Două vârste, aceeaşi dăruire: două vieţi puse în slujba oamenilor“. Invitaţii au fost Maria Şopterean, în vârstă de 97 de ani şi Oana Rusu, redactor la Ziarul Lumina, Ediţia de Transilvania, care au purtat un dialog cu tinerii pe tema propusă.
La această masă rotundă, au participat elevii din clasa a VIII-a B de la Şcoala „Constantin Brâncuşi“ din Cluj-Napoca. A fost o oră frumoasă cu poveşti adevărate de viaţă şi discuţii în care tinerii, însoţiţi de prof. Alina Bărăian, directoare adjunctă a şcolii, Daniela Necula, profesoară de religie, şi profesoara Ana Maria Ţibre, diriginta clasei, au purtat un dialog deschis cu cele două invitate. Discuţiile fost moderate de părintele Nicolae Buda şi au fost purtate spre subiecte de viu interes pentru cei care doresc să-şi deschidă un drum pe calea vieţii.
Dăruire pentru ceilalţi
Elevii şi-au exprimat dorinţa lor de a găsi modele care să îi inspire şi au fost îndemnaţi să le caute lângă ei, acestea putând fi recunoscute prin dăruirea şi dragostea pe care o pun în tot ce fac pentru ceilalţi. Cu toţii au fost impresionaţi de Maria Şopterean, care, la cei 97 de ani, cu o minte sprintenă şi cu voce domoală, i-a purtat pe toţi cei prezenţi prin istoria celor două războaie mondiale şi a vremurilor de după ele, prin care a trecut demn şi cu sufletul plin de credinţă, făcându-şi cu bucurie datoria oriunde a fost nevoie de ea.
De asemenea, Maria Şopterean a adus în faţa celor tineri amintiri dintr-o copilărie încărcată de bucurie pentru cele mai mărunte lucruri, dintr-o tinereţe în care, de multe ori îşi căuta cu privirea în mulţime soţul, dispărut în război, dar purtat întotdeauna în sufletul ei şi o senectute dăruită total Bisericii. De când s-a deschis şantierul Bisericii „Naşterea Domnului“ din cartierul clujean Gheorgheni, la cei 77 de ani, pe care îi avea la acea vreme, Maria Şopterean s-a implicat cu dăruire în toate activităţile de la locaşul de cult, de la muncile dificile pe şantier, la cele din biserică, după ce la locaşul de cult s-a încheiat construcţia.
La o parte dintre întrebările adresate de copii, venerabila Maria Şopterean a răspuns cu poezii religioase care au transmis bucurie şi înţelepciune şi din care cei tineri au înţeles că în crucea purtată cu demnitate stau bucuria şi Adevărul. „Dacă Îl ai pe Dumnezeu în suflet, atunci ai totul“, a concluzionat Maria Şopterean, adăugând că această iubire faţă de Domnul, se poate vedea în dragostea pe care oamenii o arată unii faţă de ceilalţi. De asemenea, prin evocarea Pildei semănătorului, prof. Alina Bărăian a arătat că familia, dascălii, biserica, încearcă să înnobileze inimile elevilor, cu seminţe care vor putea rodi în viitor. Activitatea de la Biserica „Naşterea Domnului“ din cartierul clujean Gheorgheni s-a încheiat cu o mică agapă în sala de la demisolul bisericii.