Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Masterclass de cânt bizantin - ediţia a III-a, la Iaşi
Universitatea de Arte "George Enescu" din Iaşi, în colaborare cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, organizează începând de luni, 5 iulie, până vineri, 9 iulie, la Iaşi, Masterclass-ul de cânt bizantin - ediţia a III-a. Sunt invitaţi Lykourgos Angelopoulos, arhonte protopsalt al Arhiepiscopiei de Constantinopol, Georgios Konstantinou, profesor de muzică bizantină la Conservatorul de Stat din Atena, dar şi profesori din ţară.
Masterclass-ul de muzică bizantină a debutat luni la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iaşi, când a avut loc lansarea volumelor I şi II ale "Catalogului manuscriselor de muzică sacră din Moldova - sec. XI-XX". Evenimentul se bucură de binecuvântarea şi sprijinul Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi beneficiază de sprijinul multor instituţii, fundaţii şi asociaţii de prestigiu din mediul cultural românesc. "Prezenţa unor mari protopsalţi, profesori de muzicologie, etnomuzicologi, istorici şi teologi vine să încununeze un interes mereu crescând al preoţilor, monahilor şi monahiilor din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, prezenţi în număr mare la acest eveniment", a declarat asist. univ. Adrian Sârbu, coordonatorul proiectului "Masterclass de cânt bizantin" şi preşedintele Asociaţiei culturale "Byzantion". Printre invitaţii de care se bucură Masterclass-ul de cânt bizantin pot fi amintiţi prof. Lykourgos Angelopoulos, prof. Georgios Konstantinou, prof. dr. Maria Alexandru de la Universitatea "Aristotelis" din Tesalonic, pr. conf. dr. Florin Bucescu de la Universitatea de Arte "George Enescu" din Iaşi, conf. dr. Nicolae Gheorghiţă de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, etnomuzicologul Costin Moisil de la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti, prof. dr. Vasile Vasile etc.
Cursuri şi seminarii timp de cinci zile
Pe 6 iulie prof. univ. dr. Maria Alexandru a susţinut un seminar în care a vorbit cursanţilor despre "Semnele fonetice ale notaţiei medii bizantine (sec. XII-mijlocul sec. XIX)". În aceeaşi zi, prof. dr. Georgios Konstantinou a susţinut un curs teoretic despre "Conturarea glasurilor bisericeşti prin intermediul frazelor şi a semnelor de expresie". De la ora 17:00, conf. univ. dr. Nicolae Gheorghiţă a susţinut conferinţa "Observaţii asupra tehnicii de exighisire în noua notaţie a chinonicului duminical din secolul al XVIII-lea", iar o oră mai târziu, prof. dr. Georgios Konstantinou a predat un curs practic. Ieri-dimineaţă, prof. univ. dr. Maria Alexandru a vorbit studenţilor despre "Octaihia medievală. Roţile glasurilor şi alte diagrame", iar prof. dr. Georgios Konstantinou a susţinut a III-a parte a cursului teoretic amintit. De la 17:00 etnomuzicologul Costin Moisil a susţinut conferinţa "Între tradiţie şi progres. Schimbări în cântarea bisericească din România antebelică", iar o oră mai târziu, prof. dr. Georgios Konstantinou a predat un curs practic. Astăzi de la ora 10:00, prof. univ. dr. Maria Alexandru va vorbi despre "Semnele hironomice şi thesisurile notaţiei medii bizantine", iar de la 12:15, prof. dr. Georgios Konstantinou va preda un nou curs teoretic. Între 17:00-18:00 va avea loc prelegerea prof. Lykourgos Angelopoulos despre "Organizarea unei repetiţii pentru un cor de muzică bizantină". Ultima zi a Masterclass-ului la Iaşi, 9 iulie 2010, va debuta la 10:00 cu prelegerea prof. univ. dr. Maria Alexandru, intitulată "Exegeza muzicală şi melosul bizantin". Începând cu ora 17:10 se vor decerna diplomele şi distincţiile. Masterclass-ul se va încheia cu un concert extraordinar de muzică bizantină, care va începe la ora 20:00 la Catedrala mitropolitană din Iaşi. Vor concerta cursanţii celei de-a III-a ediţii a Masterclass-ului de cânt bizantin, Corul "Stavropoleos" din Bucureşti, Corul "Byzantion" din Iaşi şi membrii corului bizantin grec.