De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Masterclass-ul de cânt bizantin a adunat la Iaşi iubitorii muzicii psaltice
Pe esplanada Catedralei mitropolitane din Iaşi a avut loc joi, 9 iulie 2009, a II-a Ediţie a MasterClass-ului de cânt bizantin. Evenimentul, unic în ţara noastră, s-a desfăşurat după patru zile de cursuri, la care au participat peste 100 de cursanţi, sub coordonarea lui Lykourgos Angelopoulos, arhonte protopsalt al Arhiepiscopiei de Constantinopol, şi a lui Georgios Konstantinou, profesor de muzică bizantină la Conservatorul de Stat din Atena.
Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi şi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iaşi, a organizat, în urmă cu două zile, „Concertul extraordinar de muzică bizantină”, în cadrul Masterclass-ului de cânt bizantin. La manifestarea care a avut loc cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, au asistat sute de ieşeni iubitori ai muzicii psaltice. Masterclass-ul de cânt bizantin este, ca şi eveniment, o premieră în România, şi s-a bucurat şi anul acesta, ca şi anul trecut, de participarea unor personalităţi de talie internaţională în domeniul cercetării, predării şi interpretării muzicii noastre bisericeşti. Scopul principal al acestei manifestări a fost acela ca participanţii să-şi însuşească o cât mai largă viziune asupra principiilor fundamentale pentru o interpretare corectă a muzicii bizantine, principii pe baza cărora cineva ar putea să studieze mai apoi particularităţile interpretative ale psaltichiei româneşti, pentru o bună deosebire de celelalte popoare ce practică această muzică. Începând de luni, 6 iulie, până joi, 9 iulie, peste 100 de elevi, studenţi, monahi, monahii, profesori, dar şi iubitori ai muzicii bizantine au participat la cursurile practice de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, susţinute de Lykourgos Angelopoulos şi Georgios Konstantinou. Concertul de la Catedrala mitropolitană s-a desfăşurat în două părţi. În prima parte a concertului, dirijat de Lykourgos Angelopoulos, au cântat toţi participanţii la cursuri, iar în cea de-a parte, dirijat de Adrian Sârbu, de Lykourgos Angelopoulos şi de Georgios Konstantinou au fost intonate cu prepondereţă cântări greceşti, de cursanţii din categoria „avansaţi”.
Colaborare dintre Biserică şi Universitatea de Arte din Iaşi
La finalul concertului a avut loc o recepţie la Centrul Eparhial Iaşi în cadrul căreia au susţinut alocuţiuni invitaţii, dar şi organizatorii acestui eveniment. Binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan cu prilejul desfăşurării Masterclass-ului de cânt bizantin a fost transmisă de pr. Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor, care a apreciat în acelaşi timp colaborarea dintre Biserică şi Universitatea de Arte din Iaşi. „Acest eveniment reflectă buna colaborare între Academia de Arte «George Enescu» şi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Întâlnirea dintre cult şi cultură, între cult şi artă nu este una a unei toleranţe reciproc asumate, ci una a împreună-lucrării în ogorul creaţiei binecuvântate de Dumnezeu”, a subliniat pr. Constantin Sturzu. A urmat cuvântul prof. univ. dr. Laura Vasiliu, decanul Facultăţii de Compoziţie, Muzicologie, Pedagogie Muzicală şi Teatru a Universităţii de Arte „George Enescu”, care i-a felicitat pe cursanţi şi a apreciat schimbul de culturi, de tradiţii care a avut loc în cadrul Masterclass-ului de cânt bizantin.
„Tot ceea ce s-a întâmplat la Iaşi este un dar pentru muzica bizantină”
Lykourgos Angelopoulos a subliniat în alocuţiunea sa faptul că Masterclass-ul de cânt bizantin de la Iaşi este un eveniment unic, pentru că adună cursanţi care iubesc muzica bizantină. „Acest eveniment este unic deoarece tinerii care au muncit în cadrul acestui Masterclass în mod real iubesc muzica. Ei vor să cunoască muzica dar şi să slujească muzicii. Consider că la Universitatea de Arte «George Enescu» aţi înfiinţat cu adevărat un centru de muzică bizantină. Toţi avem de învăţat în urma acestei colaborări. Pentru mine a fost încă odată o ocazie să studiez cu dumneavoastră repertoriul muzical românesc. Consider că această muncă împreună va fi cu adevărat fructuoasă. Tot ceea ce s-a întâmplat la Iaşi este un dar pentru pentru muzica bizantină”, a explicat Lykourgos Angelopoulos. Georgios Konstantinou a afirmat faptul că muzica bizantină este prin excelenţă muzica Bisericii Ortodoxe, iar „acest lucru s-a văzut în aceste zile în care am lucrat împreună la acest Masterclass. Nu v-am dat numai noi, ci am şi primit de la voi”, a spus Georgios Konstantinou. Pr. conf. Florin Bucescu, profesor în cadrul Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, a vorbit în alocuţiunea sa despre fenomenul imitării muzicii greceşti care duce de fapt la deformarea acestei muzici originale. După susţinerea acestor discursuri, Adrian Sârbu, coordonatorul proiectului „Masterclass de cânt bizantin” şi preşedintele Asociaţiei Culturale „Byzantion”, a oferit diplome de onoare invitaţilor prezeţi, dar şi cursanţilor.