Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul buzoian Poștă și‑a cinstit marți, 7 ianuarie, ocrotitorul spiritual. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit
Meditaţii în Aşezământul social-filantropic „Sfinţii Români“
Aşezământul social-filantropic „Sfinţii Români“ din Câmpulung Moldovenesc este locul în care elevii claselor a VIII-a se pregătesc gratuit pentru examene. La iniţiativa părintelui paroh Ilie Macar, profesorii de limba română şi de matematică oferă săptămânal meditaţii. Tinerii primesc teme pentru acasă şi sunt îndemnaţi să lucreze cât mai multe exerciţii pentru a fi mai buni la examene.
Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Câmpulung Moldovenesc vine în sprijinul elevilor din clasa a VIII-a care se pregătesc pentru examene. Meditaţiile au loc într-un cadru prielnic, în aşezământul social al parohiei, ocrotit de Sfinţii Români. Părintele paroh Ilie Macar ne-a spus că acest hram oferit casei sociale a fost dat anul trecut cu prilejul sfinţirii noii clădiri. „Cu ajutorul lui Dumnezeu, anul trecut au fost finalizate lucrările aşezământului social-filantropic închinat Sfinţilor Români. Sfinţirea a fost oficiată, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, în ajunul sărbătorii Sfinţilor Români din anul 2012“, a declarat pr. paroh Ilie Macar. În luna octombrie a anului 2012 au fost cumpărate două table didactice pentru desfăşurarea unor activităţi instructiv-educative şi cultural-misionare. Tot atunci a fost încheiat un parteneriat între Asociaţia Frăţia Ortodoxă „Sfinţii Apostoli Andrei şi Filip“ a parohiei „Sfântul Nicolae“, din Câmpulung Moldovenesc, şi Colegiul Silvic „Bucovina“. Meditaţiile sunt destinate atât elevilor de la Şcoala Generală „Bogdan Vodă“, cât şi celor de la Colegiul Naţional „Dragoş Vodă“. „Ne-am bucurat de multă deschidere din partea prof. Belamia Ichim, directorul Şcolii «Bogdan Vodă», şi din partea ing. dr. Cristian Cuciureanu, directorul Colegiului Silvic «Bucovina». Au răspuns cu multă bunăvoinţă şi iubire jertfelnică prof. Belamia Ichim, prof. Lăcrămioara Iftime, prof. Georgeta Otcu şi prof. Marcela Norocel. În baza acestui parteneriat se desfăşoară activităţi de pregătire la matematică şi limba română“, a afirmat parohul Bisericii „Sfântul Nicolae“, care a explicat în continuare că Biserica a contribuit de-a lungul vremii la dezvoltarea şi formarea poporului român.
„Biserica a menţinut fiinţa neamului“
„Poetul Mihai Eminescu a afirmat că «Biserica Ortodoxă este Maica spirituală a neamului românesc». Cunoaştem din istorie că mai bine de un mileniu, poporul român s-a format în identitatea lui etnică şi spirituală cu ajutorul Bisericii Ortodoxe. Până a avea state naţionale feudale, am avut Biserica, care a menţinut fiinţa neamului. Prin Biserică s-a format spiritualitatea poporului român. În zilele noastre, când se adânceşte o prăpastie artificială între cult şi cultură, trebuie să îi apropiem pe copii de biserică. Cu toţii trebuie să înţelegem că în viaţa poporului român nu a existat niciodată un antagonism între stat şi Biserică, cu excepţia perioadei comuniste“, a amintit pr. paroh Ilie Macar. Pregătirea la limba română şi matematică pentru elevii de la şcolile generale se desfăşoară în fiecare miercuri, de la ora 16:00. În fiecare vineri, în aşezământul social are loc programul „Hristos împărtăşit copiilor“, la care participă 30 de elevi din clasele V-VIII. Ei învaţă cântările Sfintei Liturghii, precum şi multe aspecte ale vieţii creştine. În această activitate sunt implicaţi profesorii Camelia Nuţescu şi Daniela Tudorean. „Este foarte important ca elevii de clasa a VIII-a să facă o lecţie practică de religie, atât în semestrul I, cât şi în semestrul al II-lea“, a mai adăugat pr. paroh Ilie Macar.
„Prin educaţie putem dezvolta inteligenţa şi gândirea copiilor“
Pentru prof. de matematică Maria Macar prezenţa la meditaţiile din fiecare miercuri reprezintă o modalitate prin care îi poate ajuta pe elevi, mai ales că a observat că mulţi dintre ei progresează: „M-am gândit că aceste meditaţii pot fi o jertfă pentru a înainta din punct de vedere spiritual. Este o mare satisfacţie când vezi mulţumirea pe chipurile copiilor atunci când înţeleg noţiunile predate şi exersate“. Prof. de religie şi limba română Marcela Norocel ne-a mărturisit că elevii vin cu mult drag la orele de pregătire. Enumerând motivele pentru care vine alături de ceilalţi profesori în faţa elevilor, prof. Marcela Norocel ne-a declarat: „Consider că prin educaţie putem dezvolta inteligenţa şi gândirea copiilor“. Ioana Olariu, elevă în clasa a VIII-a A la Şcoala Generală „Bogdan Vodă“ se pregăteşte la limba română şi la matematică pentru examenele din acest an. Tânăra a mărturisit că orele de pregătire au ajutat-o să înţeleagă mai bine materia de la şcoală, mai ales că meditaţiile au loc într-un loc prielnic studiului. „Profesorii ne ajută să înţelegem mai bine noţiunile predate la şcoală. Îmi doresc să iau note mari la examen pentru a urma cursurile unui liceu bun. Personal, sunt recunoscătoare profesorilor care vin să ne înveţe şi să ne facă să înţelegem anumite neclarităţi din materii“, a spus Ioana Olariu.