În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți,
Membrii ASCOR reuniți la București, în vizită la Reședința Patriarhală
Reprezentanții filialelor județene ale Asociației Studenților Creștin-Ortodocși Români (ASCOR), întruniți la București, în cadrul lucrărilor Consfătuirii Naționale, în perioada 14-16 iulie 2023, au vizitat sâmbătă, 15 iulie, Reședința Patriarhală. Aceștia au fost întâmpinați de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care le-a transmis un cuvânt de binecuvântare, iar la final le-a oferit daruri.
În cadrul programului celor trei zile ale Consfătuirii Anuale a Asociaţiei Studenţilor Creştin-Ortodocşi Români, reprezentanții asociației studențești au fost primiți, sâmbătă, 15 iulie, la Reședința Patriarhală de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Tinerii, însoțiți de părintele prof. univ. dr. Nicușor Beldiman, consilier patriarhal, și de părintele prof. dr. Vasile Gavrilă, îndrumător al filialei din Capitală a ASCOR, au fost întâmpinați de Întâistătătorul Bisericii noastre în Salonul „Sfinților Români” al Reședinței Patriarhale.
La începutul întâlnirii, părintele Nicușor Beldiman a făcut o trecere în revistă a programului consfătuirii din acest an: „Programul acestei consfătuiri cuprinde trei aspecte principale. În primul rând este vorba despre aspecte organizatorice, majorității filialelor fiindu-le recunoscute statutul și conducerea; apoi aspecte privind activitățile desfășurate, precum și activități proiectate, avându-se în vedere faptul că ne aflăm la început de vacanță. Fiecare filială are în vedere desfășurarea de tabere studențești dimpreună cu tinerii din filialele pe care le reprezintă. Bineînțeles, programul a avut și o dimensiune duhovnicească, tinerii mergând în pelerinaj la Mănăstirea Căldărușani. Dacă anul trecut consfătuirea a fost ocrotită de Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, vizitând atunci mănăstirile Cernica și Pasărea, anul acesta a fost ocrotită de Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul și de aceea am considerat că este bine să mergem să ne închinăm la cinstitele sale moaște, să vizităm mănăstirea, dar să mergem și la mormântul părintelui Sofian Boghiu”.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a apreciat activitățile desfășurate de tinerii din ASCOR, evidențiind între acestea pe cele de împădurire și a subliniat importanța protejării cadrului natural pentru sănătatea trupească și spirituală: „Am citit raportul activităților din aceste zile și ne-am bucurat pentru faptul că aveți în vedere schimbul de experiență între diferite filiale ASCOR din țară. Este foarte important să ne cunoaștem țara și specificul cultural și bisericesc. Am remarcat, de asemenea, că unele filiale au, între activități, și împădurirea unor terenuri folosite în prezent pentru agricultură. De aceea, vă invit ca data viitoare să vizitați parcul Reședinței Patriarhale, unde am plantat, din septembrie 2007, 3.500 de arbori și arbuști. Am făcut o lucrare lentă, dar atentă, de împădurire. La un moment am observat că sunt prea mulți arbori nefructiferi, și atunci am făcut și o mică livadă. Activitatea de împădurire este foarte necesară, mai ales pentru a vedea, peste ani, cum au crescut arborii și arbuștii. De aceea, este important să fixați în fiecare filială un loc mai aparte pentru astfel de activități și, periodic, să vedeți pădurea care crește, spre aducere-aminte a dezvoltării fiecăruia dintre voi. La fel, este foarte important să avem în jur verdeață, să avem natura aproape, ca o moștenire pe care o lăsăm celor care vin după noi, în această privință fiind multe șanse de a oferi bucurie multora în timp, adică pe termen lung”.
Totodată, Patriarhul României le-a vorbit tinerilor și despre proiectele de edificare a unor spații cultural-sociale pe cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureștilor, care vor putea acomoda, pe viitor, consfătuiri, conferințe și alte întâlniri ale acestora.
În încheiere, Preafericirea Sa i-a binecuvântat pe tinerii prezenți și le-a oferit cărţi: „Sfântul Ioan Casian. Texte alese - volumul 2” și arhid. dr. Vlăduț-Iulian Roșu, „Istoria veșmintelor liturgice din Răsăritul ortodox de la origini până la Sfântul Simeon al Tesalonicului (†1429)”.