Îmi revine deosebita onoare şi bucurie de a vă transmite salutul meu călduros, însoţit de cele mai sincere felicitări, cu prilejul alegerii Înalt Preasfinţiei Voastre în înalta demnitate de Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei. Este un eveniment important pentru Biserica Ortodoxă Română şi pentru credincioşii pe care îi veţi păstori. Este, în acelaşi timp, un prilej de bucurie pentru toţi cei care vă întâmpină ca nou arhiereu, şi doresc să mă alătur dumneavoastră, prin acest mesaj, pentru a vă împărtăşi emoţia.
Alegerea Înalt Preasfinţiei Voastre în înalta demnitate de Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei, prin decizia Sfântului Sinod, reprezintă începutul unei noi misiuni, cu responsabilităţile şi provocările sale, dar şi continuarea activităţii pastorale desfăşurate de Înalt Preasfinţia Sa Epifanie, în cei 37 de ani de arhierie.
Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei are o semnificaţie aparte pentru Ortodoxia românească, fiind una dintre cele mai vechi eparhii din România, atestată istoric în anul 1502, în timpul domnitorului Radu cel Mare al Ţării Româneşti. De-a lungul timpului, identitatea acestei eparhii - ridicată la rang de Arhiepiscopie în 2009, prin grija Preafericirii Sale, Părintele Patriarh Daniel - a fost modelată de prezenţa unor Sfinţi Părinţi, cărturari şi ierarhi care au îmbogăţit patrimoniul spiritual şi cultural al acestui loc. Tot în această eparhie au funcţionat seminarii şi şcoli de cântăreţi care au pregătit generaţii de teologi valoroşi. Toate acestea reprezintă contribuţii la binele comun, pe care Biserica Ortodoxă continuă să le cultive în societate, prin educaţie, prin activitatea filantropică şi prin transmiterea înaltelor valori pe care le reprezintă.
Astăzi, Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei este o eparhie modernă, conştientă de provocările pe care modernitatea le implică atât în planul vieţii religioase, cât şi în relaţia cu societatea. Am subliniat mereu rolul formativ al valorilor creştine în spaţiul public şi sunt convins că, graţie experienţei pe care aţi acumulat-o în calitate de reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române în raport cu celelalte biserici şi culte, veţi continua să încurajaţi dialogul şi cooperarea pentru binele comun.
Doresc să adresez încă o dată urările mele cele mai calde membrilor Sfântului Sinod şi tuturor credincioşilor care participă astăzi la acest eveniment solemn, rugându-vă să primiţi, Înalt Preasfinţite Părinte Arhiepiscop Ciprian, sincere felicitări împreună cu urări de slujire rodnică în înalta demnitate pe care v-a încredinţat-o Biserica!
La mulţi ani!
Traian Băsescu, Preşedintele României