Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Micii actori de la „Sfântul Gheorghe” - Griviţa
Cu prilejul sărbătoririi celui de-al doilea hram, "Sfântul Ierarh Nicolae", Parohia "Sfântul Gheorghe" - Griviţa le-a pregătit credincioşilor mai multe evenimente cultural-religioase şi social-filantropice, precum o scenetă religioasă, colinde, cântări religioase, expoziţie de lucrări artistice şi pachete cu alimente. Manifestările culturale şi religioase au fost organizate în colaborare cu Şcoala Gimnazială "Eugen Barbu" din sectorul 1 al Capitalei.
Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae este întotdeauna un prilej de bucurie pentru credincioşi, dar mai ales pentru copii, fiindcă ei ştiu că Moş Nicolae, aşa cum le este cunoscut, îi ocroteşte şi le oferă daruri. De la cei dragi lor, copiii au mai învăţat că pentru a primi aceste daruri trebuie să se străduiască să-şi arate cât mai des dragostea lor atât faţă de cei dragi, cât şi spre cei din apropierea lor. Astfel, copii de la Şcoala Gimnazială "Eugen Barbu" din sectorul 1 al Capitalei, coordonaţi de cadre didactice, au interpretat o scenetă religioasă în care au vestit credincioşilor, prezenţi la serbarea celui de-al doilea hram al Bisericii "Sfântul Gheorghe" - Griviţa, cât de bun şi darnic este ocrotitorul lor, Sfântul Ierarh Nicolae. "Sceneta "Sfântul Nicolae şi fetele sărace" este o adaptare după Vieţile Sfinţilor şi prin aceasta ne-am dorit ca viaţa şi minunile Sfântului Nicolae să fie readuse în lumină. Modul în care micii actori au retrăit viaţa Sfântului Nicolae a adus multă bucurie în sufletele noastre, ale părinţilor, bunicilor, dar şi ale enoriaşilor", a precizat profesoara de religie Nicoleta Lepădatu, de la Şcoala Gimnazială "Eugen Barbu", sectorul 1, Bucureşti. În timpul interpretării scenetei, copilaşii au fost într-adevăr mici actori. Ei au împletit frumos firescul şi inocenţa vârstei lor cu atitudinea îndrăzneaţă, precum cea de odinioară a apărătorului credinţei ortodoxe, Sfântul Ierarh Nicolae. La aceasta a contribuit şi familiarizarea copiilor cu biserica, întrucât orele de religie se desfăşoară în lăcaşul de cult. "I-am întrebat pe copii ce să facem ca întâlnirea noastră să fie mai atractivă, iar ei au cerut ca aceasta să se desfăşoare în biserică, unde stau cuminţi şi sunt foarte încântaţi. Totodată, la orele de religie ne folosim cât mai mult şi de multimedia. De exemplu, elevii de la clasa a VIII-a au dorit să lucreze în power-point şi astfel ei devin actorii lecţiei de religie", a mai spus doamna preoteasă Nicoleta Lepădatu. Pe lângă interpretarea scenetei religioase, copiii au cântat troparul şi condacul Sfântului Nicolae şi au vestit şi apropierea Naşterii Domnului.
Această acţiune a avut loc datorită parteneriatului pe care Parohia "Sfântul Gheorghe" - Griviţa, Protoieria I Capitală, îl are cu Şcoala Gimnazială "Eugen Barbu" din Capitală. "Colaborarea noastră a început încă de la venirea în această parohie a preotului paroh Lică Lepădatu şi ne bucurăm că parohia vine în strădania noastră de a sădi în sufletele copiilor valorile creştine, de a întări relaţiile din familie, precum şi cele dintre familii şi şcoală, astfel parohia se dovedeşte a fi o verigă între şcoală şi enoriaşi", a declarat Veronica Nicolae, director al Şcolii Gimnaziale "Eugen Barbu".
"Simt că întineresc alături de ei"
Tot cu prilejul serbării celui de-al doilea hram, a avut loc şi vernisajul expoziţiei Cercului de pictură "Micii pictori", coordonat de artistul plastic Octavia Ţarălungă. "Vin cu drag la această minunată biserică unde cu copiii enoriaşilor am făcut un cerc de pictură, la care participă nu numai cei mici, ci şi părinţii sau bunicii lor, iar pentru mine este o imensă bucurie fiindcă simt că întineresc alături de ei. Această bucurie este plata pentru sufletul meu", a mărturisit artistul plastic Octavia Ţarălungă.
Aceste manifestări cultural-religioase au avut loc cu prilejul sărbătoririi Sfântului Ierarh Nicolae, cel de-al doilea hram al Parohiei "Sfântul Gheorghe" - Griviţa. "La această slujbă a hramului am căutat să cooptez toţi factorii, copii, oamenii mai în vârstă, dar şi reprezentanţi ai altor instituţii precum şcoala şi primăria, pentru a contribui la întărirea comuniunii duhovniceşti a parohiei şi la formarea tinerei generaţii de credincioşi care ne vor pomeni în rugăciuni", ne-a precizat pr. paroh Lică Lepădatu. După Sfânta Liturghie, săvârşită de un sobor de preoţi, a avut loc sfinţirea unor icoane care au fost restaurate în Atelierele Institutului Biblic al Patriarhiei Române.