La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
„Micul iconar“, expoziţia sufletului de copil
În Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Reşiţa Montană se desfăşoară ample activităţi în cadrul proiectului catehetic pentru copii, iniţiat în urmă cu doi ani prin implementarea programului catehetic "Hristos împărtăşit copiilor" al Patriarhiei Române.
Şcoala catehetică are scopul de a ajuta copiii să cunoască mai bine învăţătura ortodoxă şi de a deveni buni creştini ai Bisericii. "Învaţă să citească Sfânta Scriptură şi experimentează rugăciunea. Prin acestea se clădeşte viaţa lor în Hristos", a spus parohul de la biserica reşiţeană, părintele dr. Nichifor Tănase. Acţiunile catehetice din parohie se desfăşoară cu binecuvântarea Preasfinţitului Lucian, Episcopul Caransebeşului. Copiii participă periodic la catehezele organizate în parohie şi la diverse activităţi complementare care au rolul de a apropia şi mai mult sufletele tinerilor de Biserică. În cadrul şcolii catehetice funcţionează şi un atelier de pictură. Marţi, 8 iunie, copiii care participă la activităţile şcolii catehetice au expus câteva dintre icoanele pe sticlă. Lucrările din atelier sunt coordonate de artistul plastic şi iconarul Tomi Radcu. Expoziţia se intitulează "Micul iconar" şi este organizată de parohia amintită, în colaborare cu Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural a Judeţului Caraş-Severin, la Galeria din Piaţa 1 Decembrie 1918 din oraş. "Am optat pentru pictarea de icoane pe sticlă în cadrul activităţilor noastre pentru a le arăta copiilor că faţa umană e o revelare a spiritului uman. Icoana păstrează conştiinţa prezenţei Domnului între noi, cu faţa Sa umană, din planul invizibil", a mai spus părintele Nichifor Tănase.