De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Mii de credincioşi la praznicul Naşterii Maicii Domnului
Naşterea Maicii Domnului, a fost sărbătorită de mii de credincioşi care au participat la hramurile lăcaşelor de cult. De asemenea, în urma apelului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, au fost înălţate rugăciuni pentru pacea a toată lumea, dar mai ales pentru pace în Siria, Egipt şi alte zone ale Orientului Mijlociu.
Mănăstirea Măgura-Jina din judeţul Sibiu şi-a sărbătorit hramul din acest an în mod deosebit, prin vizita Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, care a oficiat Sfânta Liturghie în biserica mare a mănăstirii de la 1200 de metri altitudine.
Mulţimile de credincioşi veniţi din localitatea Jina, dar şi din alte părţi ale ţării, l-au întâmpinat pe IPS Mitropolit Laurenţiu, alături de obştea mănăstirii şi de soborul de preoţi. Înainte de oficierea Sfintei Liturghii, ierarhul a oficiat rânduiala tunderii ca rasofore pentru trei vieţuitoare din mănăstirea sibiană, îndrumate de maica stareţă Olimpiada Barbu. Cele trei vieţuitoare au fost îmbrăcate în hainele specifice acestui rang şi au intrat astfel în treapta pregătitoare pentru primirea îngerescului chip al monahismului. După rânduiala tunderii, IPS Mitropolit Laurenţiu le-a felicitat pe cele trei rasofore pentru alegerea făcută şi le-a îndemnat să fie alături mereu de maica stareţă şi de întreaga obşte în ascultare, în rugăciune şi în toate lucrările duhovniceşti şi administrative de la mănăstire.
A urmat Sfânta Liturghie în prezenţa obştii monahale şi a credincioşilor veniţi în vârf de munte pentru a se ruga şi a primi binecuvântare pe aceste meleaguri alese. Din soborul de preoţi au făcut parte arhimandritul Visarion Joantă, exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului, duhovnicul mănăstirii Măgura-Jina, ieromonahul Nicon Sturza, protopopul de Sălişte, Ioan Ciocan, şi alţi slujitori ai sfintelor altare. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi din Bucureşti, care au înfrumuseţat slujba cu minunatele cântări bizantine.
Maica Fiului Ceresc
La sfârşitul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit credincioşilor despre cinstirea Maicii Domnului în Ortodoxie şi despre rolul Sfintei Fecioare în istoria mântuirii şi în viaţa duhovnicească a fiecărui credincios. Părintele Mitropolit a evidenţiat şi faptul că începutul anului bisericesc este marcat de praznicul Naşterii Maicii Domnului, aşa cum praznicul Adormirii Maicii Domnului din 15 august este ultimul din anul bisericesc.
„Maica Domnului a fost acea fiinţă pe care Dumnezeu a rânduit să vină în lume în urma rugăciunii părinţilor ei, Ioachim şi Ana. Ei au făcut parte din rânduiala dumnezeiască, dar au fost puşi la încercare, pentru a nu veni bucuria darului ceresc asupra lor fără o insistenţă permanentă din partea lor, fără o rugăciune statornică. S-au rugat până la adânci bătrâneţi ca Dumnezeu să le dea un semn că nu sunt pedepsiţi cu stingerea neamului. Dumnezeu le-a binecuvântat rugăciunea prin naşterea Sfintei Fecioare. Maica Preacurată a fost dusă la templu şi închinată Celui care a trimis-o în lume. Sfânta Fecioară este cea prin care Fiul lui Dumnezeu, a doua Persoană a Sfintei Treimi a venit în lume. Sfânta Treime S-a arătat la stejarului lui Mamvri, dar acum Dumnezeu S-a făcut cunoscut omenirii printr-o micşorare. Fiul lui Dumnezeu a acceptat să se unească cu umanitatea luată din Sfânta Fecioară. Pogorârea Sfântului Duh a înrâurit-o, încât din pântecele ei S-a născut în chip cu totul supranatural, un Prunc care a fost şi Dumnezeu şi om“, a subliniat IPS Mitropolit Laurenţiu.
La sfârşit, soborul şi credincioşii au înconjurat biserica, iar ierarhul a stropit lăcaşul de cult cu apă sfinţită.
Mănăstirea Măgura-Jina a fost înfiinţată în 1992, prin eforturile fostei stareţe Maria Streulea, trecută la cele veşnice în 2009. Monahia Maria era originară din Jina şi a fost vieţuitoare la Râmeţ. După decretul comunist din 1959, a fost izgonită din mănăstire, dar dorinţa de a vieţui după pravila monahală i-a rămas în suflet. După Revoluţia din 1989, monahia Maria a înfiinţat, la câţiva kilometri de Jina, pe locuri minunate, dar izolate şi greu accesibile, actuala mănăstire. În prezent, obştea numără 20 de maici, care se nevoiesc cu ascultarea în ateliere de croitorie şi pictură, dar şi la treburile gospodăreşti.
Hram la Piatra Fântânele
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a fost prezent la hramul Mănăstirii „Naşterea Maicii Domnului“ din localitatea Piatra Fântânele, judeţul Bistriţa-Năsăud, unde a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor impresionant de preoţi şi diaconi. La sărbătoare au venit credincioşi din Bucovina, Maramureş, Valea Bârgăului, Valea Someşului, Bistriţa, precum şi din alte zone.
IPS Mitropolit Andrei le-a vorbit miilor de credincioşi prezenţi la hramul mănăstirii, despre însemnătatea sărbătorii.
„Naşterea oricărui copil e prilej de bucurie! Cu atât mai mult naşterea Născătoarei de Dumnezeu aduce bucurie absolut la toată lumea. Maica Domnului, a cărei naştere o prăznuim astăzi, a avut iubire jertfelnică întâi de toate faţă de Preaiubitul Său Fiu. L-a iubit cum nu-L putem iubi niciunul dintre noi: până la Cruce! A fost credincioasă până la capăt Fiului ei, şi atunci când a fost sub crucea Mântuitorului Hristos a fost dăruită ca Maică întregii lumi creştine, pentru că Domnul Hristos, uitându-se la Ioan, ucenicul iubit, i-a zis: «Fiule, iată mama ta» şi atunci ne-a făcut fii ai Maicii Domnului, pe noi, pe toţi“, a arătat ierarhul.
Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei i-a îndemnat totodată pe credincioşi să nu se ferească de naşterea de copii în condiţiile în care populaţia României şi a Europei este în declin. La finalul slujbei, ierarhul a acordat diplome de aleasă cinstire tuturor celor care s-au implicat în lucrările de construcţie ale mănăstirii de la Piatra Fântânele.
Sfinţirea Paraclisului „Sfântul Pahomie de la Gledin“
Slujbele dedicate hramului de la Piatra Fântânele au început încă din seara zilei de sâmbătă, 7 septembrie, cu slujba Vecerniei şi a Utreniei săvârşite de IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
În ziua hramului, IPS Andrei a oficiat şi sfinţirea Paraclisului din incinta mănăstirii, paraclis cu hramul “Sfântul Pahomie de la Gledin“. Slujba de binecuvântare a avut loc înainte de oficierea Sfintei Liturghii. Paraclisul este situat în noul corp de chilii, ridicat între anii 1995-2008. Lucrările au fost efectuate de meşteri din localitatea maramureşeană Groşii Ţibleşului. În anul 2009, Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, a binecuvântat locaşul de cult pentru a se putea săvârşi aici sfintele slujbe, mai ales pe timpul iernii. Iconostasul a fost sculptat de meşterul Ionel Pop din Groşii Ţibleşului, iar pictura în stil bizantin a fost executată între anii 2008-2010.
Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului“ de la Piatra Fântânele este situată la cota 1.200 metri, în Pasul Tihuţa. Biserica din lemn a mănăstirii a fost construită în 1928, prin aprobarea înfiinţării unei mănăstiri de călugări şi a funcţionat până în anul 1960, când, prin decret, a devenit parohie a satului. Aşezământul monahal a fost înfiinţat în 1928, dar a fost închis în 1960. Abia în 1995 a fost reînfiinţată ca mănăstire de maici, la iniţiativa vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu. În prezent, cu susţinerea IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, prin râvna şi munca credincioşilor şi a celor 22 de vieţuitoare, împreună cu maica stareţă Pamfilia Solcan şi cu duhovnicul Gavril Horţ se desfăşoară lucrările de ridicare a bisericii noi, ce poartă hramul „Naşterea Maicii Domnului“. În prezent se lucrează şi la împrejmuirea mănăstirii cu zid de piatră.
Hram la Mănăstirea Recea
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului“ de la Recea, judeţul Mureş.
Mănăstirea s-a ridicat în apropierea municipiului Târgu-Mureş ca o mândră zidire românească, o pecete spiritual-creştină ce se alătură, unică în felul ei, noilor mănăstiri ce sfinţesc pământul românesc. Obştea numeroasă de maici, care însufleţeşte mănăstirea, sub conducerea stareţei, stavrofora Cristina Chichernea, se nevoieşte întru toate spre a urma sfinţilor, dând astăzi o puternică mărturie creştină în spaţiul românesc.
Mii de credincioşi din toate împrejurimile târgumureşene s-au adunat în această zi de hram pentru a se ruga Maicii Domnului şi pentru a slăvi cu inima şi cu întreg cugetul lor primul eveniment din iconomia mântuirii noastre: naşterea celei mai curate fiinţe de pe pământ, capabilă să primească în pântecele ei pe necuprinsul Dumnezeu.
În cuvântul său de învăţătură, IPS Arhiepiscop Irineu a spus: „Maica Domnului se află acum lângă Tronul Preasfintei Treimi. Când «Femeia îmbrăcată în soare» intervine pentru noi, Ea este ascultată, căci «mult pot rugăciunile Maicii pentru îmblânzirea Stăpânului ceresc». De aceea, să ne ghemuim la pieptul Preacuratei cu suflet de copil, pentru că Ea ştie mai bine ca oricare altul să ne mângâie fruntea, să ne alunge oboseala şi să transforme tristeţea noastră în surâs de fericire“.
Farmecul sărbătorii închinate Maicii Domnului a fost întregit şi de prezenţa coralei „Andrei Mureşanu“ a Catedralei „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Bistriţa, condusă de arhid. prof. Cornel Pop, care a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie. De asemenea, diaconul Ioan Lassel a fost hirotonit preot, pe seama Parohiei Archita, Protopopiatul Sighişoara, judeţul Mureş.
Sâmbătă, 7 septembrie, Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost în mijlocul credincioşilor din localitatea Moreşti, judeţul Mureş, unde a participat la măreaţa sărbătoare a reîntâlnirii fiilor satului. Înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, IPS Irineu a oficiat Sfânta Liturghie pe un podium amenajat lângă biserică.
Bisericuţa din satul Moreşti a fost ridicată, prin jertfelnicia credincioşilor parohieni, în anul 1883, având ca patroni spirituali pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Are formă de navă, fără abside, cu altarul orientat spre răsărit, tavanul plat şi turlă deasupra intrării în biserică. Este alcătuită din tindă, pronaos, naos şi altar.
La sărbătoare au participat sute de credincioşi veniţi din toate colţurile ţării pentru a revedea pe cei dragi de acasă şi pentru a împărtăşi bucuria reîntâlnirii cu cei cunoscuţi. Frumuseţea Dumnezeieştii Liturghii a fost întregită de hirotonirea ca diacon a teologului Ioan Lassel.
La sfârşitul slujbei, Înaltpreasfinţitul Irineu a rostit un frumos cuvânt de învăţătură despre semnificaţia numelui de creştin în spiritualitatea ortodoxă românească. De asemenea, a felicitat pe parohul Marius Negruşa pentru misiunea rodnică pe care o desfăşoară în slujba Sfintei Biserici strămoşeşti, precum şi pe credincioşii moreşteni, vrednici ostenitori pe cărările mântuirii.
Binecuvântare la Cizer
Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a fost prezent în mijlocul credincioşilor Parohiei Cizer, Protopopiatul Şimleu Silvaniei. Cu acest prilej ierarhul a binecuvântat lucrările efectuate la locaşul de cult începând cu anul 2011 şi a săvârşit Sfânta Liturghie în altarul de vară ridicat în curtea bisericii. La slujbă au participat, alături de parohul Ananie Pojar, preoţii din parohiile învecinate, precum şi numeroşi credincioşi din localitate şi parohiile vecine. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Episcop Petroniu a hirotonit preot pe diaconul Călin Blaga, acesta urmând a sluji ca preot misionar în cadrul Protopopiatului Zalău. De asemenea, în cadrul ecteniei întreite au fost înălţate lui Dumnezeu rugăciuni pentru pace.
Situată în extremitatea sud-vestică a judeţului Sălaj, localitatea Cizer este atestată documentar pentru prima dată la anul 1219.
Un edificiu important din localitatea Cizer, dar şi pentru întreaga Transilvanie, este biserica de lemn ridicată în anul 1773. Meşterul care a ridicat această biserică este Vasile Nicula Ursu, cel care, sub numele de Horea, a intrat în istoria naţională ca martir al răscoalei ţărăneşti din 1784, alături de Cloşca şi Crişan. În anul 1968, biserica a fost mutată şi restaurată în Parcul Etnografic Naţional „Romulus Vuia“ din Cluj-Napoca. Biserica actuală, cu hramul „Naşterea Maicii Domnului“, a fost ridicată între anii 1940-1948.
Hram la mănăstirea din Ciucea
Mănăstirea din localitatea clujeană Ciucea a fost, de praznicul Naşterii Maicii Domnului, în sărbătoare. Obştea monahală şi credincioşii din zonă s-au bucurat de prezenţa în mijlocul lor a Preasfinţiului Vasile Someşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Preasfinţitul Vasile Someşanul le-a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură, arătând importanţa Maicii Domnului pentru toţi creştinii.
„Astăzi Biserica îi cântă Maicii Domnului cântări de bucurie şi de adâncă recunoştinţă pentru că prin naşterea ei a venit bucurie la toată lumea. Din Maica Domnului s-a născut Soarele Dreptăţii, Hristos Dumnezeu care, călcând blestemul a adus binecuvântare şi stricând moartea ne-a dăruit nouă viaţă veşnică“, a spus ierarhul.
Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului“ de la Ciucea se află la jumătatea distanţei dintre oraşele Cluj-Napoca şi Oradea. Aşezământul monahal a fost înfiinţat în anul 1939, la dorinţa testamentară a poetului Octavian Goga. De-a lungul timpului au existat perioade în care a fost închisă, aşa cum s-a întâmplat în 1945, dar a fost reînfiinţată în 1994. Mănăstirea are o biserică de lemn, monument istoric, ce a fost adusă din comuna Gălpâia, judeţul Sălaj.
Sărbătoare la Rozavlea
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a liturghisit şi a predicat în localitatea natală, Rozavlea Maramureşului, la împlinirea a 10 ani de la vizita istorică a patriarhilor de vrednică pomenire, Teoctist al României şi Petros VII al Alexandriei Egiptului. Cu acest prilej, PS Iustin Sigheteanul a hirotonit preot pe diaconul Simion Smicala, care va păstori credincioşii din nou înfiinţata Parohie Salta - Rozavlea, a treia parohie pentru cele 1100 de familii din localitate. Fiecare parohie are propria biserică, pe lângă acestea existând şi o valoroasă biserică monument istoric de la 1717, care se află în plin proces de restaurare.
În final, mulţumind lui Dumnezeu, Maicii Domnului, precum şi credincioşilor pentru frumuseţea sărbătorii, protopopul Grigore Andreica a oferit PS Iustin Sigheteanul, în semn de preţuire, o frumoasă icoană cu Naşterea Maicii Domnului, pictată în stilul picturii aflate în bisericile vechi de lemn din Maramureş.
Apoi, PS Iustin Sigheteanul a săvârşit Slujba Vecerniei în Parohia Surdeşti şi a instalat pe noul preot transferat în această parohie, de la 1 septembrie.