Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Mii de credincioşi la sărbătoarea hramului de la Mănăstirea Nicula
Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a săvârşit Sfânta Liturghie, sâmbătă, 14 august, pe altarul de vară de la Mănăstirea Nicula, cu prilejul manifestărilor religioase dedicate hramului așezământului monahal, Adormirea Maicii Domnului.
Mii de pelerini au asistat la Sfânta Liturghie săvârşită de ierarh care le-a vorbit despre pelerinajul anual la Mănăstirea Nicula care este “o traditie spirituală a înaintașilor nostri, dar, în același timp, intrăm într-o atmosferă de rugăciune, pe care ei au creat-o inaintea noastră”.
„Văzându-vă cu câtă dragoste veniți la Maica Domnului”, a adăugat ierarhul, „înțelgem că pe unde veniți, pământul se subțiază, pentru că veniti deodată cu rugăciunile pe care le aveți în inimă. Aici, la Nicula, așa cum se spunea odată, pământul este cel mai subțire, pentru că este bătătorit prin rugăciunile dumneavoastră și a celor dinaintea dumneavoastră, iar granițele dintre noi și Dumnezeu sunt foarte subțiri”, a ierarhul.
Preasfinţitul Părinte Episcop Benedict Bistriţeanul le-a vorbit credincioșilor și despre importanța pelerinalului: „A pleca în pelerinaj ne amintește de faptul că viața noastră este un pelerinaj către o altă lume, către împărăția lui Dumnezeu. Și mai înțelegem că atunci când ne simțim străini, ne-am înstrăinat de Dumnezeu”, pentru că a ne simți acasă este darul pe care Dumnezeul ni-l dă prin prezența Sa înlăuntrul nostru. „Când ai împărăția lui Dumnezeu înlăuntrul tău, te simți acasă și, în același timp, casa o simți ca pe un pridvor al împărăției lui Dumnezeu pe care El ne-o gătește”.
Potrivit ierarhului, a veni în calitate de pelerini la Nicula, acasă la Maica Domnului, „este așa cum mergem la casele părinților noștri, iar mama ne primeste cu generozitate, cu căldură și cu îmbrățișarea-i specifică. Sărbătoarea Maicii Domnului este în plină lună august, când vin copiii noștri de peste hotare acasă, ca să-și viziteze părintii. Nicăieri nu e ca acasă și zicem, adaptând la casa Maicii Domnului: Nicăieri nu e ca acasă, la Maica Domnului, la Mănăstirea Nicula!”.
În încheiere, Preasfinţitul Părinte Episcop Benedict Bistriţeanul i-a îndemnat pe pelerini să se spovedească și să se împărtășească, pentru a merge curați spre casele lor.
„Zile în șir venim pe jos, multe ore așteptăm să ne închinăm la Icoana Maicii Domnului și avem această nădejde ca ea să-si plece urechea și noi să-I șoptim bucuriile, necazurile si dorințele noastre. Dacă venim, e bine să lăsăm păcatele noastre aici, iar atmosfera de la Nicula să continue în viața noastră de zi cu zi”.
La Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula, județul Cluj, se desfășoară an de an cel mai mare pelerinaj ortodox din Transilvania. Mulți credincioși vin cu câteva zile înainte de praznciul Adormirii Maicii Domnului, pentru a se închina Icoanei Făcătoare de minuni a Maicii Domnului și pentru a participa la toate slujbele săvârşite pe altarul de vară, amplasat lângă biserica veche de zid.