În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Mii de credincioşi la sărbătoarea oraşului Botoşani
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost cinstit în mod deosebit în oraşul Botoşani, în apropierea ctitoriei Elenei Rareş. Pe un podium special amenajat a fost oficiată Sfânta Liturghie de către un sobor de preoţi şi diaconi.
Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Botoşani a îmbrăcat ieri, 23 aprilie 2014, straie de sărbătoare. Mii de credincioşi au participat la hramul acestui sfânt lăcaş, marcând totodată sărbătoarea oraşului Botoşani. Delegatul Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost pr. Marian Timofte, consilier al Sectorului administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Iaşilor. Din soborul de preoţi a făcut parte şi pr. Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoşani. Aşa cum este tradiţia, la slujbă au participat şi autorităţile locale şi judeţene. Predica prilejuită de acest eveniment a fost adresată de pr. consilier Marian Timofte, care a subliniat că oamenii trebuie să imite viaţa sfinţilor prin însuşirea viruţilor acestora. După cum ne-a relatat părintele paroh Dumitru Mateciuc, cu prilejul hramului a fost expusă spre închinarea credincioşilor racla cu moaştele Sfinţilor Gheorghe şi Mina de la Biserica „Sfântul Spiridon“ din Botoşani.
Biserica „Sfântul Gheorghe“ este situată în zona centrală a oraşului Botoşani, fiind ctitorită în anul 1551 de Elena Rareş. A fost clădită după modelul ctitoriei Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt de la Popăuţi, în formă de cruce cu turnuleţ la mijloc şi cu intrare pe latura de nord. Este o construcţie de proporţii reduse, fiind împodobită cu predominarea culorilor verde şi galben aşezate în formă de brâie împrejurul bisericii aproape de acoperiş. Decoraţiunea interioară e simplă, fără picturi pe pereţi. Pe jos e pardosită cu lespezi de piatră care au rămas până astăzi. Prima clopotniţă a fost construită din lemn la poarta bisericii. Cu timpul, biserica a suferit unele transformări în urma reparaţiilor ce i s-au făcut, fiind încercată adeseori de focuri şi cutremure.