La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a fost lansat miercuri seară, 13 noiembrie 2024, volumul „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție
Mii de credincioși s-au rugat la Peștera Sfântului Andrei
Peste 10.000 de credincioși au venit miercuri, 30 noiembrie 2016, la Peștera Sfântului Andrei din sudul Dobrogei pentru a se închina sfântului care în urmă cu două milenii a propovăduit Evanghelia lui Hristos pe aceste teritorii. Toți au vrut să își plece genunchii Sfântului Andrei în ziua prăznuirii sale în locul în care a sălășluit și de unde îl făcea cunoscut pe Hristos.
Credincioșii prezenți miercuri la slujbă au avut ocazia să se închine atât moaștelor Sfântului Apostol Andrei, aflate la așezământul monahal, cât şi moaștelor Sfântului Apostol Pavel și ale Sfintei Mucenițe Sofia și fiicelor ei, aduse din Grecia.
Înainte de Sfânta Liturghie, soborul de slujitori a oficiat o slujbă de Parastas pentru ctitorii mănăstirii, Ioan Dinu, cel care a redescoperit peștera, și monahul Nicodim, cel care în perioada interbelică a reînființat mănăstirea, ambii fiind reînhumați de curând la loc de cinste în faţa bisericii mari.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu un sobor de ierarhi din România şi din străinătate, la un altar amenajat în curtea așezământului monahal.
În cuvântul rostit, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a evidențiat importanța propovăduirii Evangheliei lui Hristos de către Sfântul Apostol Andrei neamului românesc.
După slujbă, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a mulțumit ierarhilor prezenți pentru împreuna slujire și a oferit fiecăruia daruri.
De asemenea, și credincioșii care au participat la slujbă au primit pachete cu alimente, fiind organizată și o agapă frățească de hramul sfintei mănăstiri.
Potrivit tradiției, Peştera Sfântului Apostol Andrei este locul în care ucenicul Mântuitorului s-a adăpostit în perioada când propovăduia creştinismul în Sciția Mică.