De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Mii de pelerini la sărbătoarea Sfinţilor Ciprian şi Iustina
Numeroşi credincioşi din Bucureşti şi din împrejurimi au venit să-i cinstească ieri, de ziua lor, la Biserica Zlătari din Bucureşti, pe Sfântul Sfinţit Mucenic Ciprian şi pe Fecioara Iustina. Mii de pelerini s-au închinat la cinstita mână a Sfântului Sfinţit Mucenic Ciprian, care se află aici într-o frumoasă raclă. Cu prilejul hramului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.
Mii de pelerini din parohiile bucureştene, precum şi din împrejurimile Capitalei au venit încă de sâmbătă, 1 octombrie, la biserica de pe Calea Victoriei pentru a participa la sărbătorirea ocrotitorilor Bisericii Zlătari, Sfinţii Mucenici Ciprian şi Iustina. În ajun de sărbătoare, racla cu cinstita mână a Sfântului Sfinţit Mucenic Ciprian, episcopul Antiohiei Pisidiei, a fost aşezată afară, în partea de sud a bisericii. Prezenţa numeroasă a credincioşilor a fost o mărturie a cinstirii şi evlaviei pe care ei o poartă faţă de aceşti sfinţi martiri de la sfârşitul secolului al III-lea. "Am venit să mă rog pentru sănătatea familiei, a mea, pentru că am cancer la ficat, pentru îndepărtarea răului, a vrăjilor, a blestemelor, deoarece Sfântul Ciprian, vine degrabă în ajutor. E prima oară când vin aici, nu am ştiut până acum. Am aflat întâmplător de la o femeie care merge mai des la biserică şi care m-a rugat să multiplic o rugăciune şi o icoană a Sfântului Ciprian. Atunci am citit şi eu rugăciunea şi am oprit o copie a rugăciunii şi a icoanei Sfântului Ciprian, şi pur şi simplu am venit cu tot sufletul", a mărturisit o pelerină. Evenimentul de la Biserica Zlătari a fost prilej de bucurie şi recunoştinţă şi pentru enoriaşi. "De opt ani vin la hramul Bisericii Zlătari, iar astăzi am venit cu cei doi copii: Flavius şi Iustina, care au fost botezaţi în această biserică, pentru a se ruga ocrotitorilor lor duhovniceşti", a spus Cristina M.
PS Ciprian Câmpineanul a săvârşit Sfânta Liturghie
În ziua hramului, Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie şi slujba de pomenire a ctitorilor şi binefăcătorilor lăcaşului de cult, iar la final Preasfinţia Sa a tâlcuit pericopa evanghelică a Duminicii a XIX-a după Rusalii, în care se face referire la iubirea vrăjmaşilor. Preasfinţitul Părinte a reliefat virtuţile şi viaţa exemplară a Sfinţilor Mucenici Ciprian şi Iustina: "Trebuie să luăm aminte de la aceşti sfinţi: credincioşia, răbdarea, smerenia şi mai ales curajul de a mărturisi fără ruşine pe Mântuitorul Iisus Hristos. Să luaţi aminte la modelul de viaţă sfântă pe care au dus-o şi să le urmăm exemplul în ceea ce priveşte tăria credinţei şi curajul mărturisirii lui Hristos, mai ales în vremurile pe care le trăim, când oamenii sunt împresuraţi de tot felul de ispite şi lucruri subtile din partea vrăjmaşului, prin care omul e îndemnat să se îndepărteze de Biserică şi de Dumnezeu. Dacă vom rămâne în corabia Bisericii celei mântuitoare, în Biserica strămoşească, întru care ne-am născut şi am crescut, cu puterea crucii vom putea birui toate aceste forţe ale întunericului şi duhurile cele necurate".
Cu prilejul sărbătoririi Sfântului Mucenic Ciprian, părintele paroh Nicolae Dascălu i-a oferit Preasfinţitului Ciprian, în numele Consiliului şi Comitetului Parohial, un buchet de flori. "Acesta reprezintă buchetul florilor noastre duhovniceşti de respect şi dragoste şi în acelaşi timp vă mulţumim pentru vizita şi binecuvântarea Preasfinţiei Voastre în această zi de mare sărbătoare pentru Biserica Zlătari, pentru noi toţi, care cinstim cu evlavie şi cu multă bucurie pe Sfinţii Mucenici Ciprian şi Iustina, ocrotitorii duhovniceşti ai lăcaşului de cult", a spus părintele paroh.
O broşură cu viaţa, acatistul şi rugăciunile Sfinţilor Mucenici Ciprian şi Iustina - o broşură normativă, deoarece au circulat broşuri cu date istorice greşite - a fost publicată de parohie şi pusă la dispoziţia credincioşilor.