Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a participat duminică, 15 decembrie, la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, rostind un cuvânt de învățătură. În această
Mii de pelerini pe „Drumul Crucii” de la Mănăstirea Hadâmbu
În ziua Înălţării Sfintei Cruci, luni, 14 septembrie 2020, la Mănăstirea Hadâmbu din judeţul Iaşi s-a desfăşurat Pelerinajul „Drumul Crucii”. Peste 3.000 de oameni au participat la procesiunea condusă, cu binecuvântarea Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic al Sucevei şi Rădăuţilor.
Pelerini din mai multe părţi ale ţării au participat luni, 14 septembrie 2020, la procesiunea „Drumul Crucii” de la Mănăstirea Hadâmbu din judeţul Iaşi. Programul dedicat sărbătorii Înălţării Sfintei Cruci a început în dimineaţa zilei de 14 septembrie, când Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a fost întâmpinat de arhimandritul Nicodim Gheorghiţă, stareţul aşezării monahale, şi de soborul slujitorilor. În dangătul clopotelor, al cântării „Pre stăpânul şi arhiereul” şi al buciumului bucovinean, ierarhul s-a îndreptat către incinta bisericii-monument. În Altarul de vară „Izvorul Tămăduirii”, Părintele Arhiepiscop Calinic a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. În tot acest timp, oamenii au cinstit icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. În cadrul slujbei a fost citită de către Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor rugăciunea la vreme de molimă. După Sfânta Liturghie, credincioşii şi slujitorii au mers către poarta „Bucuria Crucii”, situată pe drumul din apropierea aşezării monahale din Dealul Mare. Aici, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic a început oficierea slujbei special alcătuită pentru acest pelerinaj. La fiecare troiţă a fost citită o pericopă din Sfânta Evanghelie şi rostite ectenii pentru sănătatea ctitorilor şi a celor din familiile lor. În acelaşi timp, crucile de la răspântii au fost stropite cu apă sfinţită, iar pelerinii au primit dulciuri, fructe şi apă pentru a putea parcurge traseul mai uşor. În dreptul celei de-a 14 troiţe, Înaltpreasfinţia Sa le-a adresat un cuvânt de învăţătură pelerinilor, vorbind despre semnificaţia opririlor din cadrul procesiunii. În acelaşi timp, i-a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pentru că a binecuvântat să slujească la Mănăstirea Hadâmbu, cât şi arhimandritului Nicodim Gheorghiţă, pentru lucrarea rodnică desfăşurată în ultimele trei decenii. Ierarhul a îndemnat oamenii să contribuie la ridicarea noii clopotniţe a mănăstirii. La rândul său, arhimandritul Nicodim Gheorghiţă a mulţumit Înaltpreasfinţiei Sale pentru că a slujit Sfânta Liturghie şi slujba pelerinajului „Drumul Crucii”, precum şi pelerinilor care au venit în număr mare la această sărbătoare. De la cea de-a 14 troiţă până în incinta mănăstirii, părintele stareţ şi credincioşii au intonat mai multe pricesne închinate Maicii Domnului.