Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Mii de rugăciuni la ziua Teodorei din Carpaţi
Mii de credincioşi din toată ţara au venit în pelerinaj în zilele de 6 şi 7 august la Mănăstirea Sihăstria şi la Schitul Sihla din judeţul Neamţ, care şi-au serbat hramul. Oamenii au participat la sfintele slujbe oficiate, aşa cum este tradiţia, în sobor mare de preoţi. Peştera Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla, aflată în apropierea Schitului Sihla, a devenit loc de închinăciune pentru pelerini.
Biserica noastră a sărbătorit-o sâmbătă pe Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla, care ocroteşte biserica cea nouă a Mănăstirii Sihăstria din judeţul Neamţ. După ce au participat la hramul Bisericii "Sf. Ioan Iacob Românul", aflată în curtea Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Veniamin Costachi" de la Mănăstirea Neamţ, o parte dintre credincioşi au mers către Mănăstirea "Schimbarea la Faţă" de pe Muntele Ceahlău, iar alţii şi-au îndreptat paşii către Schitul Sihla sau Mănăstirea Sihăstria. Programul liturgic dedicat hramului Mănăstirii Sihăstria a început vineri seara cu slujba Privegherii oficiată de protos. Teofil Lefter, stareţul Mănăstirii Pângăraţi, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Sâmbătă dimineaţă a avut loc în demisolul Bisericii "Sf. Teodora de la Sihla" Taina Sfântului Maslu. În biserica mare a mănăstirii, acatistul Sfintei Teodora a fost citit în prezenţa unui număr mare de credincioşi care şi-au aşezat rugăciunile la icoana sfintei. Oamenii s-au închinat şi în paraclisul mănăstirii ce adăposteşte o raclă cu părticele din moaştele mai multor sfinţi ai Bisericii noastre şi au fost atât la casa unde au locuit părinţii Cleopa şi Olaru, cât şi în cimitirul obştii monahale. După terminarea acatistului, soborul de preoţi s-a îndreptat către stăreţia mănăstirii, pentru a-i întâmpina pe Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi pe Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, care au săvârşit Sfânta Liturghie, înconjuraţi de un sobor de 40 de preoţi şi diaconi.
Dobândirea luminii taborice prin sfinţenie
PS Episcop-Vicar Ioachim Băcăuanul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre calea sfinţeniei pe care Sfânta Teodora de la Sihla a ales-o. "Sfântul care realizează în chipul său asemănarea cu Dumnezeu ajunge la lumina taborică care iradiază din chipul său, după ce mai întâi a parcurs drumul către împărăţia cerurilor, nevoindu-se permanent. Sf. Cuv. Teodora s-a retras din această lume, a luat calea ascezei, calea suferinţei, calea nevoinţei, calea luptei cu ispitele, calea războiului nevăzut pe care l-a biruit", a spus Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. La sfârşitul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit Teofan a amintit o minune care s-a petrecut în peştera Sfintei Teodora spre sfârşitul vieţii ei şi pe care au văzut-o doi fraţi din Schitul Sihăstria de atunci. Fraţii au ajuns noaptea aproape de peştera Sfintei Teodora şi au vazut-o cum se ruga cu mâinile înălţate spre cer, învăluită în lumină de foc. "În momentul în care Sf. Teodora i-a îndemnat pe cei doi fraţi să coboare la Sihăstria pentru a-i aduce Sfânta Împărtăşanie, fiind miez de noapte, lumina cerească i-a însoţit pe cei doi, arătându-le calea. Este o legătură între sfinţenia la care ajung bineplăcuţii lui Dumnezeu şi lumina de pe Tabor. Dacă avem în minte icoana Schimbării la Faţă contemplăm lumina dumnezeirii lui Hristos. Această lumină cuprinde desăvârşit pe Moise, pe Ilie, iar razele dumnezeirii lui Hristos ajung până la cei trei ucenici. Raza dumnezeirii lui Hristos ajunge la creştinul botezat în numele Preasfintei Treimi care încearcă să fie potir binecuvântat al prezenţei acestei lumini", a explicat IPS Teofan. Arhimandritul Victorin Oanele, stareţul Mănăstirii Sihăstria, a mulţumit ierarhilor, preoţilor şi credincioşilor pentru prezenţă, remarcând faptul că Sf. Cuv. Teodora "este exemplu de viaţă şi de credinţă atât pentru cei din lume, cât şi pentru vieţuitorii din mănăstiri".
Pelerinaj la peştera Sfintei Teodora
Schitul "Schimbarea la Faţă" al Mănăstirii Sihăstria, în apropierea căruia se află peşterea Sfintei Cuv. Teodora de la Sihla, a fost timp de câteva zile loc de pelerinaj pentru mii de români din mai multe zone ale ţării. Sfânta Liturghie a fost oficiată sâmbătă de arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor, înconjurat de un sobor de 25 de preoţi şi diaconi. Atât la slujba de Priveghere, cât şi la Sfânta Liturghie au fost prezenţi peste 2.000 de oameni. "Duhul Sfintei Teodora care sălăşluieşte în peştera în care a vieţuit şi în schitul acesta a trimis aceşti oameni. Nu toţi pelerinii au putut avea condiţii de cazare, noi însă oferindu-le toturor ceva de mâncare sau o pătură. După Privegherea de vineri seara a avut loc o procesiune spre peştera Sfintei Teodora, care se obişnuieşte să se facă din anul 1992, când Sf. Teodora a fost canonizată. În sunetul clopotelor şi al troparelor specifice, icoana Sfintei Teodora a fost scoasă în procesiune. Pe parcursul traseului s-au făcut popasuri pentru a se rosti ectenii, iar la peştera sfintei soborul de preoţi a citit acatistul. A fost un moment impresionant mai ales pentru faptul că oamenii au ţinut lumânări aprinse. Până la patru dimineaţa pelerinii au citit în continuare acatistul Sfintei Teodora", a declarat protos. Pahomie Catană, egumenul Schitului Sihla. Sâmbătă după-amiază, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan a mers către peştera de la Sihla unde a citit acatistul Sfintei Teodora.
Bucuria hramului din acest an
Credincioşii veniţi la hramul Mănăstirii Sihăstria şi al Schitului Sihla au avut o mare bucurie pentru faptul că s-au rugat în preajma locurilor unde a vieţuit Sf. Cuv. Teodora. "Este o încărcătură duhovnicească pentru mine participarea la hramul Mănăstirii Sihăstria. Abia mi s-au uscat ochii de atâtea lacrimi pentru că sufletul meu cu greu poate suporta o astfel de bucurie şi satisfacţie. Mulţumesc Bunului Dumnezeu pentru că m-a ajutat să ajung aici", ne-a mărturisit Ioana Drăgoi din Buzău. "Am mare evlavie la Sf. Teodora pentru că este din zona noastră şi credem în puterea ei de rugăciune. Am fost la peştera Sfintei unde ne-am închinat, iar apoi am participat la Sfânta Liturghie", a afirmat Ana Butnariu din localitatea Pipirig, judeţul Neamţ. "Sunt într-un pelerinaj alături de mai multe persoane. Am venit de vineri seara şi am stat la toate slujbele. Este prima dată când vin la Schitul Sihla şi am rămas impresionat de frumuseţea din împrejurimi", a mărturisit Alin Stoleru, 14 ani, din Constanţa.