La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Mii de timişoreni la slujba de Bobotează
La Catedrala mitropolitană din Timişoara, slujbele religioase închinate praznicului Botezului Domnului au fost oficiate de Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei. Ierarhul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit Sfânta Liturghie şi Sfinţirea cea Mare a Apei, în prezenţa a numeroşi credincioşi.
Ca în fiecare an, mii de timişoreni au participat la slujba de Bobotează de la Catedrala mitropolitană, pentru a duce la casele lor Agheasma cea Mare sfinţită în cadrul Sfintei Liturghii. Cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul a rostit un cuvânt de învăţătură, referitor la înţelesurile duhovniceşti desprinse din marele praznic. Ierarhul a subliniat faptul că "la Botezul Domnului în râul Iordan are loc arătarea Preasfintei Treimi, pentru că Dumnezeu-Tatăl a mărturisit despre Iisus Hristos că este Fiul Său, iar Duhul Sfânt, în chip de porumbel, a venit şi s-a aşezat deasupra Fiului". În acelaşi timp, Preasfinţia Sa a arătat că odată cu venirea Mântuitorului la Sfântul Ioan Botezătorul are loc recunoaşterea Lui ca Mesia. "Cuvântul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul din pericopa evanghelică de astăzi mărturiseşte despre Mântuitorul Hristos ca fiind Cel Care se smereşte deplin şi Care va ridica păcatele lumii, prin jertfa Sa pe cruce", a precizat PS Paisie Lugojanul. În finalul Sfintei Liturghii, după rugăciunea Amvonului, ierarhul, înconjurat de soborul de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfinţirea cea Mare a Apei. În cadrul slujbei au fost înălţate rugăciuni pentru ca lucrarea cea curăţitoare a Treimii Celei mai presus de fire să se pogoare peste apă şi să-i dăruiască ei "harul izbăvirii şi binecuvântarea Iordanului". După Sfinţirea Apei, Preasfinţia Sa a binecuvântat credincioşii, stropindu-i cu apă sfinţită, mergând prin mijlocul lor, până la ieşirea din sfântul lăcaş, unde i-a binecuvântat pe toţi cei aflaţi pe treptele catedralei. După slujbă, preoţii slujitori au împărţit credincioşilor prezenţi Agheasma cea Mare şi iconiţe cu praznicul Botezului, administraţia Catedralei pregătind în acest an vase cu o capacitate de aproximativ 5.000 de litri de apă.