De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Militari ucraineni la Patriarhia Română
O delegaţie militară din Republica Ucraina, condusă de general-colonel Vorobiov Henadii, comandantul Comandamentului Forţelor Terestre, a vizitat ieri, 6 noiembrie, Catedrala patriarhală şi Palatul Patriarhiei. La final, s-au întâlnit cu Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal.
După ce au primit informaţii despre biserica ce adăposteşte moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, dar şi despre istoria edificiului care a găzduit de-a lungul celor două secole de existenţă evenimente majore din viaţa Bisericii şi a ţării noastre, membrii delegaţiei au admirat macheta ilustrativă a Catedralei Mântuirii Neamului expusă în Sala "Europa Christiana". Tot aici au aflat ce înseamnă acest proiect pentru români, dar şi câteva detalii legate de eforturile depuse pe parcursul unui secol pentru începerea lucrărilor. Apoi, în Sala "Consilium" a Palatului Patriarhiei, delegaţia s-a întâlnit cu Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, care a rostit un cuvânt de bun venit şi le-a transmis binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. După cum ne-a declarat Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, membrii delegaţiei au fost plăcut impresionaţi de faptul că, după 1990, Biserica şi-a recăpătat locul firesc în Armata Română. Vizita la Patriarhia Română a fost relevantă pentru delegaţia militară ucraineană, mai ales în contextul în care în Ucraina se depun mari eforturi în acest moment pentru asigurarea asistenţei religioase în unităţile militare. "În cadrul întâlnirii au fost luate în discuţie probleme legate de însemnătatea cooperării dintre Biserică şi Armată în cele două ţări. Membrii delegaţiei au confirmat faptul că aceste instituţii reprezintă pilonii fundamentali ai statorniciei unui neam şi a unei societăţi, astfel încât au manifestat foarte mult interes să ne cunoască şi mai bine, cu atât mai mult, cu cât avem istorii asemănătoare şi mai ales că Ucraina este o ţară prin excelenţă ortodoxă. Prin urmare, şi Armata Ucrainei este prin excelenţă ortodoxă şi tocmai de aceea se bucură de prezenţa preoţilor în structurile militare pentru a asigura asistenţa religios-morală", ne-a declarat PS Ciprian Câmpineanul. Delegaţia militară din Ucraina se află în ţara noastră la invitaţia Statului Major al Forţelor Terestre, pentru un schimb de experienţă între cele două armate, română şi ucraineană.